Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.13 / dotaz č. 43781
Dobrý den,
na sídlišti Dubina nám mají zateplovat panelový dům. Určitý okruh lidí navrhuje použít systém ThermoShield. Jedná se o 3 cm silnou omítku a fasádní nátěr.
Obávám se, že "vedení" skočilo na slibné návrhy.
Můj dotaz zní, jak tepelně kvalitní je tento materiál v porovnání s klasickým polystyrenem EPS 70F. Přesněji, na panelácích kolem vidím bílý nebo šedý polystyren, popřípadě vatu v deskách. Můžete mi, prosím, osvětlit (ne)výhody ThermoShieldu?
Děkuji mnohokrát.
Dobrý den,
Děkuji za dotaz. Mé informace o ThermoShieldu jsou získány pouze z Internetu. Jedná se o moderní novou technologii, která je založena na technologii termokeramických mebrán a v praxi se údajně osvědčuje již 20 let. Jinou věcí je to, jak se tyto výsledky z laboratoří kryjí se zkušenostmi z praxe. Výrobce uvádí realizované stavby z roku 2010 a u panelových budov až rok 2012.
Tyto údaje uvádí výrobce na svém webu:
Nátěrové hmoty na stěny ThermoShield EXTERIEUR jsou vysoce energeticky úsporné keramické elastomerické hmoty. Jsou vyrobeny z čisté akrylátové pryskyřice ve vodní disperzi, vyplněné miniaturními dutými skleněnými kuličkami z borosilikátu sodíku. Každá kulička působí jako uzavřená buňka a aplikovaný nátěr vytvoří tepelně odrazivou voděodolnou, ale paropropustnou membránu, dokonale chránící podklad. Nátěrové hmoty mají vysoký koeficient odrazu a rozptylu tepelné izolace a zachovávají si pružnost i při extrémně nízkých teplotách a dlouhou dobu životnosti. Minimální předpokládaná životnost nátěrů je 20 let. (Záruka od výrobce je 15 let) Během stárnutí materiálu se některé hodnoty mechanických vlastností ještě zvyšují.
Bližší údaje je možno získat na
http://www.thermoshield.sk/sk/view/termokeramicky-nater-thermoshield/. Tam jsou uvedeny i fyzikálně technické vlastnosti.
Důležité je prostudovat konkrétní předložené smlouvy popř. se s jejich vyhodnocením obrátit na odborníka a podle toho se rozhodnout. Je možné se také obrátit o informace na vlastníky panelových domů, které jsou uváděny v realizovaných stavbách, jaké jsou jejich zkušenosti. Pokud budou nabízené parametry pro zateplení podobné, bude důležitá rovněž nabídková cena realizace.
Odpovídá:  Ing. Jan Linhart* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk