Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.13 / dotaz č. 43893
Dobrý den,

necháváme si postavit RD firmou. Zastavěná plocha bez zateplení bude 58,4 (8x7,3), dům na patro, vytápění kondenzačním plynovým kotlem. V ceně domu máme variantu 36,5 cm zdivo Heluz plus + 8 cm polystyren.
Jednáme s nimi ještě o variantě Heluz plus 30 cm + 10 cm zateplení. Mohu se zeptat na Váš názor, co je lepší z hlediska tepelné izolace? A varianta 30 cm Heluz plus + 8 cm zateplení je asi nedostatečné že ano?

Mockrát děkuji
Dobrý den, z hlediska součinitele prostupu tepla, který je hodnoceným tepelně technickým parametrem, jsou obě varianty tzn. Heluz Plus 36,5cm + polystyren 8cm a Heluz Plus 30cm + polystyren 10cm rovnocenné. Obě tyto varianty mají součinitel prostupu tepla U=0,18 W/m2K (bez započtení přirážky na vliv kotev). Z tohoto pohledu je tedy jedno, kterou variantu si vyberete. U varianty Heluz PLus 30cm + polystyren 8cm by byl součinitel prostupu tepla U=0,20 W/m2K, což by rovněž splňovalo i přísnější normou doporučené hodnoty. Z tohoto pohledu by i tato varianta postačovala. Proberte ji ovšem se zpracovatelem průkazu energetické náročnosti na Váš objekt. Jde o to, aby tato změna nenarušila jeho celkovou koncepci s ohledem na průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy a měla by být každopádně zohledněna ve finálním výpočtu, i když se nejedná o zhoršení nějak zásadní.
S pozdravem,
Ing. Radek Novák
Odpovídá:  Ing. Radek Novák* - EKIS Olomouc Slezák tisk