Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.13 / dotaz č. 44363
Dobrý den,
vlastním řadový patrový dům v Hranicích z roku 1898 a rozhodl jsem se zateplit základy domu. Provedl jsem kolem domu výkop do hloubky 100cm pod úroveň terénu v šířce cca 80cm od domu. Koupil jsem si nopovou folii o šířce 150cm a drenážní trubku o průměru 125cm. Na zateplení mám extrudovaný polystyren (perimetr) o síle 80mm s rozměry 500x1000mm, který budu pokládat na výšku. Můžete mi prosím podat vyjádření k mému následnému postupu či poradit jak to vše udělat správně?
Chci očištěné a alespoň týden obnažené proschlé základy z kamene obložit polystyrenem, uchytit jej nějakou spojovací hmotou se základy, ukotvit jej ještě navíc hmoždinkami pro uchycení polystyrenu do zdiva, na tento polystyren upevnit nopovou folii a její spodní přesahovou část nechat se sklonem směrem od domu dolů. Tento přesah zasypu cca 5-10cm štěrkem 16-32mm. Na něj položím ve vzdálenosti cca 50cm od domu drenážní trubku a ve spádu ji povedu podél celého výkopu až do kanálu. Tuto drenáž zasypu štěrkem do výšky cca 15-20cm a do výkopu položím geotextílii a celý výkop zasypu štěrkem až do úrovně terénu, vrchní část zasypu kačírkem.
Je tento můj postup správný prosím? Mám základy před nanášením polystyrenu ještě penetrovat? Nebo mám základy ještě zatřít nějakou asfaltovou hmotou? jaké lepidlo na polystyren k základům mám použít?
Děkuji moc za Vaši odpověď a přeji příjemný zbytek dne,
Vážený pane, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:

1/ K Vámi popisované problematice se můžeme vyjádřit jen z části a v obecné rovině, protože nám zde chybí celá řada souvisejících věcí. Jednak se jedná o popis navazujících konstrukcí, o popis stavu a funkčnosti hydroizolací (předpokládáme, že se jedná o nepodsklepenou část objektu, kde podlahová konstrukce je situována na terénu), o popis zda základová konstrukce zde může tvořit tep. most s vlivem na navazující vytápěné prostory, o popis zda v těchto navazujících prostorech jsou nějaké problémy se zavlháváním jejich konstrukcí.
Kromě těchto základních konstrukčních upřesnění, není z dotazu zřejmé, co od takovéhoto zateplení základů prioritně očekáváte, zda bude takovéto zateplení provedeno až na soklovou část a tam se napojí na už stávající zateplení obvodové stěnové konstrukce (?), popř. je-li už takovéto zateplení obvodové stěny objektu provedeno(?). Nebo je zde také dalším požadavkem i řešení případného zavlhávání konstrukcí(?). Bez těchto znalostí a nějakého výkresu či technické skici, se bohužel nelze k Vašemu dotazu konkrétněji vyjadřovat.

2/ Ve všeobecnosti řešíme v případě dodatečného zateplení stávajících rod. domů (ale i jejich novostaveb) i pokračování a napojení prováděného zateplení obvodových stěn i na zateplení soklové části, s pokračováním směrem pod terén, tj. i zateplení základového zdiva. Jak však bude takovéto zateplení soklové a základové části vypadat, záleží však už na konkrétní situaci objektu, tj. na provedení jeho stávajících konstrukcí, stavu případného zavlhávácí (tj. stavu hydroizolací), úrovně vodorovné hydroizolace, tep. izolace podlah a pod.

3/ Pod terén a i na soklové části (v odstřikové zóně) používáme mat. s výrazně sníženou nasákavostí tj. buď extrudovaný polystyrén(XPS) nebo perimetr. Způsob aplikace těchto desek na popsané kamenné základové zdivo se potom obecně odvíjí od rovinnosti a stavu povrchu tohoto zdiva (někdy je výhodné udělat si do roviny maltové vyrovnávací terče a až na tyto desky lepit). V případě, že se jedná o zákl. konstrukci pod úrovní vodorovné hydroizolace, tak bychom aplikaci žádné asfaltové hmoty nevolili. Desky bychom navrhovali lepit spíše bodově –a to v závislosti na tom, jak moc potřebujeme řešit případné vlhkostní problémy.

4/ Hmotu na lepení desek vybrat systémovou (tj. předepsanou pro toto užití konkrétním výrobcem zateplovacího systému např. Stomix, BASF, SGCP div. Weber, Baumit,...), spolu s příslušnou systémovou penetrací. Kotvení hmoždinkami pro tento případ by nemuselo být úplně nutné. Štěrkové zásypy jsou pro takováto řešení samozřejmě doporučovány.

5/ Tuto Vaši stavebně tech. úpravu můžete – v případě Vašeho zájmu – dále konzultovat (bezplatně) na našem poradenském středisku EKIS v Olomouci (Po a Stř, 13-17 hod) a popř. si tak zpřesnit zde uvedené obecné údaje. Konzultaci prosíme dopředu dohodnout s ing. Svobodou na tel. 777 068 990.

S pozdravem ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk