Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.13 / dotaz č. 44411
v novostavbě ve stropě který je dřevěný trámový s polozapuštěným záklopem potřebuji navrhnout tepel. izolaci.Uvažuji o pěnovém skle....Dolní i horní prostor je obytný.Podhled je trámový s palupkami.Pochozí povrch -zatím žádný./nejraději OSB 2x +PVC /
Rekreační /nárazové/ užívání i v zimě.
Děkuji za návrh skladby...
Vlastnosti pěnového skla

Ať už se použije kterákoli možnost výroby, vlastnosti již vyrobeného materiálu jsou výborné. Nejen že pěnové sklo nehoří, ale není ani nasákavé, tudíž nenamrzá. Vzhledem k vysoké únosnosti a pevnosti v tlaku se hodí pro zateplení téměř jakékoli části domu od základů až po střechu. Navíc šetří životní prostředí i tím, že je zcela recyklovatelné. Stavební firmy ocení i nízkou objemovou hmotnost pěnového skla. Objemová hmotnost sypaného materiálu je jen 150 kg/m3, což představuje 1/10 až 1/20 váhy kamenného štěrku.

Výroba pěnového skla

Výroba tohoto izolantu se provádí dvěma způsoby. Jeden způsob spočívá ve výrobě ze speciálního aluminio-silikátového skla, které se rozemele na prášek s přidáním uhlíkového prachu, směs se rozprostře do forem a po zahřátí se její objem zvětší až 20x. Druhou variantou je zpracování odpadních střepů, které se taví za přítomnosti chemikálií neznečišťující životní prostředí.

VÝHODY A NEVÝHODY PĚNOVÉHO SKLA
Výhody
Vysoká pevnost v tlaku
Nenásákavé (vodotěsné)
(nepropustné vodním parám)
Biologicky a chemicky odolné
Snadná opracovatelnost
Nehořlavé
Dlouhá životnost (nerozkládá se)

Nevýhody
Odolnost vůči vysokým teplotám
Velmi vysoký difúzní odpor
Nepružné
Cena

Doporučoval bych spíše tradiční zateplení (na bázi minerální vlny + např. OSB desky, Vámi navrhovaná konstrukce je prakticky paronepropustná tj. s nebezpečím vzniku plísní.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk