Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.13 / dotaz č. 44526
Dobrý den,
mám dotaz ohledně skladby podlahy ve staré chalupě.Chalupa stojí ve svahu cca 70cm nad podlahou u této strany jsou zdi vlhké.Ostatní zdi jsou suché.Nyní probíhá na chalupě rekonstrukce podlah,odstranil jsem cca 10cm silnou vrstvu betonu a budu vykopávat zeminu do hloubky cca 40cm.Tady bude má práce laika končit a podlahu bude dělat firma. Oslovil jsem dvě a každá navrhuje jinou realizaci.V podlaze budou vedeny voda a odpady.

Firma č.1 navrhuje:
1.Drenážní hadice
2.štěrkový zásyp
3.podkladový beton
4.izolační folie
5.izolační vrstva(polystyren)
6.finální beton

Firma č.2 navrhuje:
1.použití tvarovek např.Iglú
2.kari síť
3.beton
4.zřejmě izolaci a poté beton,to už si nejsem jistý

Můj dotaz je,jak veliký je rozdíl v použití štěrku a drenážních hadic oproti použití tvarovek.Je zde velký rozdíl v odvodu vlhkosti.
Zajímala by mě i finanční stránka věci,jak velký je asi finanční rozdíl?

Děkuji za odpověď.



Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na způsob rekonstrukce podlahy sděluji:
Z popisu zamýšlené rekonstrukce podlahy vyplývá, že do stěny proniká vlhkost z přilehlého svahu. Jako prvotní se proto jeví odstranění příčiny pronikání vlhkosti, tj. vybudování drenáže mezi stěnou a svahem, tj. 60-80 cm hlubokého výkopu vyspádovaného mimo budovu a zasypání štěrkem. Mezi štěrk a stěnu použít nopkovou folii.
Pro vlastní podlahu jako první použít štěrkový zásyp s provětráváním na obě strany budovy tak, aby touto vrstvou procházel vzduch, který bude odvádět vlhkost. Tuto vrstvu je možno doplnit drenážními hadicemi Na tento štěrk pak podkladový beton a dále hydroizolační folii. Hydroizolační folie by měla být spojována lepením, spoje jednotlivých částí přelepeny lepící páskou a folie vytažena k jednotlivým stěnám až nad úroveň budoucí podlahy.
Na tuto folii pak přijde tepelná izolace, např. polystyren nebo lépe styrodur. Lze použít i k tomuto účelu určené podlahové dílce, tj. polystyrénové desky opatřené z jedné strany korkovým nebo laminátovým povrchem., nebo dřevotřískovou deskou. Tyto díly se vyrábějí v celkových tloušťkách 40 až 60 cm. Pokud je nepoužijeme, bude na tepelnou izolaci následovat finální beton a pak vrchní vrstva např. plovoucí podlaha apod. podle výběru stavebníka.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk