Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.13 / dotaz č. 44628
Dobrý den,

koupil jsem rodinný dům s obytným podkrovím. Dům byl zkolaudován v roce 2009 a je postaven z cihel porotherm tl. 36,5mm. Dům je dále zateplen polystyrenem tl. 5cm. Chci se zeptat zda je zvolená tloušťka polystyrenu dostatečná i vzhledem k rosnému bodu? Nebo je nutné zateplení sundat a použít silnější polystyren?

Děkuji za odpověď
Dobrý den,
při menších tloušťkách zateplení u konstrukcí z keramických nebo pórobetonových tvarovek dochází často k nesplnění podmínky ČSN 730540 Tepelná ochrana budov na množství zkondenzovaného množství vodní páry v konstrukci. Další podmínka uvedené normy, aby se z konstrukce bylo možné vypařit více vodní páry, než v ní zkondenzuje, pak často splněna je. Nicméně pokud v současné době nečiní zateplení 50 mm žádné problémy, doporučuji tuto konstrukci ponechat bez úprav. K doteplení nebo k náhradě stávajícího zateplení novým doporučuji přistoupit v okamžiku, kdy budete mít snahu zlepšit tepelně-technické parametry konstrukce nebo pokud by začalo docházek k poruchám tepelně-technického rázu.
Při doteplování bych použil izolaci tl. 80 až 120 mm, při náhradě zateplení bych se nebál použít izolaci tl. 160mm. Při těchto tloušťkách izolací také dochází ke kondenzaci vodní páry, ale jsou splněny normové podmínky.

Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk