Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.11.13 / dotaz č. 44639
Dobrý den,
Pokouším se řešit důsledky nekvalitního zateplení družstevního bytu (zateplení včetně střechy a výměny oken provedeno před necelými 5 lety,byt pořízen před 2 lety a vše bylo líčeno jako ideálně zateplené a úžasné) v panelovém domě s 84 byty. Byt je ve 12.patře paneláku v jeho severozápadním rohu (vnější stěny bytu jsou celá západní strana, celá severní strana a polovina východní strany bytu, na kterou navazuje v jižní polovině východní strany nevytápěné domovní schodiště, vchod do bytu je na jižní straně z chodby patra).

SBD nic řešit nechce a vše svádí na "netopení a nevětrání" (včetně mokrých map po stranách oken a pod rohy oken a na západních stropních hranách a na severní stěně v létě). Po 2 letech stížností mi sem v létě poslalo SBD konečně 2 odborníky, jeden z nich navrhoval měření v bytě termokamerou a proměření denního cyklu teplot a vlhkosti v celém bytě "až bude mrznout, v noci ideálně takových -5 až -10oC". Ač mi oba odborníci při prohlídce vyjmenovali a ukázali celou řadu podle nich evidentních závad, nedostatků a chyb zateplení, SBD se nadále tváří, že je vše v bytě v pořádku a měření naplánovalo na konec listopadu, kdy podle předpovědí ještě mrznout nemá.

Jaký máte názor na hodnocení kvality zateplení na základě měření provedeného nejpozději na přelomu listopadu a prosince?
Jaký postup mi při řešení mých problémů doporučujete? (Byt mám v převodu do OV, vše zaplaceno, ale smlouvy dosud nebyly podepsány - byla jsem varována, že podpisem za špatné zateplení převezmu odpovědnost z SBD na sebe.)

Předem děkuji za odpověď.
Vážená paní, ¨
mohu souhlasit s návrhem, aby se provedlo měření teploty a vlhkosti (to může běžet již nyní, čím déle tím lépe). Pro měření termovizní kamerou je nutno aby venku byla teplota pod nulou, čím více tím lépe (je třeba, aby rozdíl teplot v bytě a venku byl dostatečný). Na základě těchto měření lze pak reklamovat například špatné zateplení doložené nízkou povrchovou teplotu zdí a podobně.
Byt musí splňovat určité parametry, rovněž konstrukce stěn, okna a podobně. Pokud nesplňuje, měla byste žádat odstranění vad, slevu z ceny atd.

Další postup doporučuji konzultovat s právníkem, jako energetická poradna vám nemůžeme říkat jak reklamovat koupi bytu.
Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný