Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.11.13 / dotaz č. 44657
Dobrý den, vedeme spor na SVJ zda provést částečné zateplení starého bytového domu. Část je pro, část proti. Ty proti argumentují. 1) tvrdí vlhkost zdiva 2) že částečné zateplení nemá smysl a návratnost investice je hrůzostrašná 3) dům není dobře spravován, roky nejsou prováděny žádné údržby ve společných prostorách (zdivo, odizolování půdních prostor, nevětrané sklepy, problémy spodních bytů s vlhkem aj.) 4) 98% oken vyměněna za plastová ale různými typy rámů a zasklení včetně různých způsobů osazení a zednických zapravení (každý po svém) 5)možnost nárůstu hodnot radonu 6) zateplovat chtějí zadní trakt (řada lodžií + společných balkonů na patrech) 7) v domě z většiny důchodci kteří nehodlají do ničeho dát ani 1 Kč navíc, chtějí pouze ušetřit, málo větrají, mají různé otopné systémy (převážně WAW nebo kamna na pevná paliva)8) teprve poslední 1/2 rok odvětrávání sklepa přes nepoužívané komínové šachty (cca 2 větrníky na komínech na střeše). Představa zateplení je pobít fasádu do dvora a na štítové zdi polystyrenem tak jak je (stará, zpuchřelá poškozovaná i díky špatnému osazení některých parapetů). Průčelí zateplit nelze - památková zóna. Prosím o Váš názor. Děkuji
Dobrý den, přestože návratnost zateplení pouze dvorní fasády není tak efektivní jako zateplení celého objektu, určitého procenta úspor dosaženo bude. Pro přesné vyjádření dosažených úspor by bylo potřeba provést tepelnětechnický výpočet, který by poskytl hodnotu úspor v konkrétních číslech.

Problémy, které uvádíte, jsou do značné míry řešitelné. Ohledně vlhkosti zdiva lze doporučit změření odbornou firmou, která je posléze schopná navrhnout i vhodné řešení pro její odstranění. Co se týče oken, není na závadu, že jsou typy rámů jiné, podstatné je optimalizovat způsob větrání (krátce a naplno), což lze lidem bohužel těžko předepsat, ale alespoň doporučit. Problematika radonu souvisí s dostatečným větrání a pokud mají někteří vlastníci strach, není nic snazšího, než si nechat obsah radonu v bytě změřit. Různé otopné systémy zásadně nevadí, po zateplení se však sníží potřeba tepla na vytápění, obyvatelé tedy budou muset mírně změnit návyky a "méně topit", což přijde každému jistě vhod.

Lodžie a společné balkóny na dvorní fasádě se při zatepení fasády opatří tepelnou izolací také, dle konstrukčního řešení těchto prvků se případně upraví tloušťka zateplovacího systému. V případě, že je podklad, na který má být zateplovací systém proveden, poškozený ve velké míře, realizační firma ho před instalací tepelné izolace opraví tak, aby bylo možné realizovat zateplení dle příslušných technologických postupů.

Kromě zateplení dvorní fasády, doporučuji uvažovat o zateplení podlahy půdy, kde dochází k významným tepelným únikům a realizace zateplení je jednoduchá s dobrou návratností, případně i stropu suterénu, které by přineslo zkvalitnění vnitřního prostředí zejména pro byty ve styku s touto konstrukcí.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk