Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.13 / dotaz č. 44667
Dobrý den,

koupil jsem rodinný dům s obytným podkrovím. Dům byl zkolaudován v roce 2009 a je postaven z cihel porotherm tl. 36,5cm. Dům je dále zateplen polystyrenem tl. 5cm. Chci se zeptat zda je zvolená tloušťka polystyrenu dostatečná i vzhledem k rosnému bodu? Nebo je nutné zateplení sundat a použít silnější polystyren? Jedná se mi zejména o návratnost investice v případě rekonstrukce.

Děkuji
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Současně platná norma ČSN 73 0540-2 rozlišuje 3 hodnoty součinitele prostupu tepla u pro obvodové stěny a to hodnotu požadovanou 0,3O W/m2.K, hodnotu doporučenou 0,25 W/m2.K a hodnotu pro pasivní domy 0,18 až 0,12 W/m2.K. Použité tvárnice Porotherm 36,5 mají tento součinitel 0,20 a samy o sobě tak splňují hodnotu požadovanou normou. Dodatečná tepelná izolace 5 cm polystyrénu tuto hodnotu snižuje na cca 0,16 W/m2.K. Další dodatečné tepelné izolace tedy nejsou nutné. Případná další tepelná izolace by měla nevýrazný vliv a vynaložené náklady by byly neúměrné dosaženému snížení spotřeby energie.
Vliv tepelné izolace na rosný bod by měl být stanoven v projektu (kolaudace v r. 2009! ) případně požádat projektanta stavby, aby jej dodatečně určil.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk