Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.13 / dotaz č. 44707
PĚKNÝ DEN CHTĚLA BYCH SE OPTAT MÁME STARÝ ZRREKONSTRUOVANÝ BARÁČEK A PORADILY BY JSTE NÁM ZDA MÁME ZATEPLOVAT ČI NE.)))MÁME NOVÁ OKNA ,ZÁKLAD KAMENNÝ A ZBYTEK CIHLY))DĚKUJI S POZDRAVEM KRÁSNÉHO DNE
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Z Vašeho dotazu vyplývá, že dům je po rekonstrukci. Ta patrně zahrnovala výměnu oken a asi nějaké vnitřní stavební úpravy, na fasádu se ale jaksi nedostalo.
Dům je starší výstavby, tedy předpokládám zdivo z plných cihel, patrně 45 cm. Tyto domy měly často kamenný sokl, většinou kámen v líci, zevnitř pak cihla.
Na otázku zda zateplovat či ne je jednoduchá odpověď. V tomto případě určitě zateplit, protože energetické náročnost domu bude vysoká. Výměna oken uspoří zpravidla kolem 15 do 20% energie na vytápění. Ostatní nezateplené obvodové konstrukce znamenají značný únik tepla. Nejedná se jen o obvodové stěny, ale také o strop pod nevytápěnou půdou, podlahu na terénu, střechu podkroví apod. Každá z těchto konstrukcí se podílí svou částí na tepelné ztrátě a je vhodné uvážit, zda zateplení ostatních konstrukcí přinese také úsporu a možná s menší investicí, než právě zateplení fasády.
Aby provoz domu byl co do potřeby tepla na vytápění ekonomický, měl by být zateplen podle požadavků normy.
Tloušťka tepelné izolace vychází z normových požadavků - závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Tato základní tepelně technická norma stanovuje trojí hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu (nebo mezi prostory s rozdílnou teplotou). Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Pokud se například jedná o obvodovou stěnu a normové požadavky - norma udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Zdivo z plných cihel 45 cm má součinitel prostupu tepla U 1,4 až 1,6 (W/m2.K), tedy několikrát méně než současné doporučení. Aby se dosáhlo na doporučenou hodnotu, musí být zdivo zatepleno například:
- standardní bílý EPS 70 F (tepelná vodivost λ 0,38 W/m.K) – 16 cm
- desky z minerální vaty s podélným vláknem (λ 0,39 W/m.K) – 16 cm
- šedý děrovaný polystyrén s grafitem /λ 0,32 W/m.K) – 12 až 14 cm
Volba materiálu izolace by měla vyjít z odborného posouzení stavu zdiva, především jeho vlhkosti. Lepené kontaktní zateplovací systémy vyžadují vlhkost zdiva do 5%, některé speciální lze použít cca do 7%. Pokud je dům bez statických poruch a suchý, lze využít téměř jakýkoli systém. Z cenových hledisek je dlouhodobě nejlevnější použití bílého expandovaného polystyrénu EPS 70 F. O něco dražšími variantami je použití desek vláknitých a pak šedého děrovaného polystyrénu. Kromě těchto nejvíce používaných máme různé kombinace, například dvojité desky (EPS slepený s minerální vatou), lehčené minerální desky, dřevovláknité desky nebo desky na bázi jiných přírodních materiálů a dřeva.
Dobré jen také vědět, jak na tom Váš dům po stránce potřeby tepla na vytápění skutečně je a to se dá zjistit výpočtem. Pokud by Vás zaujalo získat podrobnější hodnocení, na stránkách našeho poradenského střediska EKIS www.eccb.cz naleznete ve službách možnost výpočtu Energetického hodnocení. Více informací obdržíte při osobním poradenství v kanceláři, které je po objednání telefonem bezplatné.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk