Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.11.13 / dotaz č. 44746
Dobrý den.Prosim Vás mohl by jste mi poradit? V podkroví starého domu mám obvodové zdivo 15 CM cihla plná což je nevyhovující.Chtěl bych tyto zdi z interieru rozšířit a vystavět zde místnosti k trvalému bydlení. Střechu zateplím 30 CM vaty,ale nevím si rady co s tím zdivem. Venkovní zateplení plánuji až tak za 3 roky. Mohl by jste mi prosím navrhnout nějaké optimální řešení? Předem děkuji a přeji krásný den.
Reagujeme na vámi položený dotaz. Zateplení stropu (střechy) ve vámi uváděné výši 30 cm by mělo být dostatečné. Z hlediska řešení snížení energetické náročnosti stěny v podkroví jsou v zásadě 2 možnosti.
První z možností je rozšířit zdi zevnitř ke stávající cihlové zdi, zdivem např. Porotherm 44 P+D (šířka 440 mm). Tímto prvním opatřením splníte ihned současné kladné nároky na požadovanou úroveň a nemusíte již z venkovní strany dále nic zateplovat!
Druhou variantou je provést zateplení rozšířením o zdivo Porotherm 36,5 P+D (šířka 365 mm) a dále z vnější strany stěny, cihelné zdivo zateplit polystyrenem o tlouš'tce minimálně 30 mm.

I když tazatel nesděluje o jak starou stavbu se jedná, z hlediska ekonomického bych doporučoval zvolit první možnost, protože práce spojená s výstavbou vnitřní zdi se nebude o málo lišit pokud zvolíme pouze jiný rozměr (šířku) zdi. Naroste pouze cena stavebního materiálu. Ze zkušenosti lze dovodit, že následné zateplení po 3 letech bude zcela určitě finančně náročnější. Nezadnebatelnou výhodou prvního řešení je také fakt, že pokud nebude použita venkovní izolace polystyrenem, bude nadále objekt dýchat jako dnes, a proto případným zateplením případné zhoršení hygienických norem (neznáme stav stávajícího objektu a jestli existují dnes nějaké problémy s vlhkostí zdiva).

Jediným omezením, které u obou navržených alternativ existuje je, že aplikací se podstatně sníží využitelný vnitřřní prostor. Proto další možno variantou (nikoliv však ekonomickou) je použít k rozšíření stěny menší tlouš'tku za pomocí tepelných zdících materiálů a tyto navíc doplnit z vnějšku podstatně silnější izolací.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Ostatní
tisk