Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.13 / dotaz č. 44804
Bydlím v činžovním domě, v bytě 2+1 a mám přibližně stejnou spotřebu tepla jako soused v 4+1, oba topíme plynem kombinovaným kotlem teplá voda + etážové topení. Já mám horní byt obklopen půdou (boční stěny a strop). Dají se zjistit možné úniky tepla s doporučením nutných oprav a kolik by taková zpráva přibližně stála (třeba rozsah ceny od-do). Cenu opravy nebudu řešit já (doufám).
Děkuji
Dobrý den,
Vámi popisovaná situace je běžná. Je samozřejmě podstatný rozdíl v tepelných ztrátách bytu, který má všechny stěny i strop na rozhraní vytápěného a nevytápěného prostoru a bytu, který má jen jednu nebo dvě stěny k venkovnímu prostředí. Zvláště když půda v některých případech také prakticky představuje venkovní prostředí (netěsný střešní plášť bez tepelné izolace).
Je samozřejmě možné provést kontrolu na místě a výpočet tepelných ztrát s vyčíslením úspory dosažitelné zateplením. Cena závisí na následném použití uvedeného materiálu. Pokud bude jen pro Vaši informaci a bude se týkat jen jednoho bytu, tak by se měla pohybovat v rozmezí 3 - 5 tis. Kč (energetický štítek obálky). Pokud by měla být např. podkladem pro zateplení celého domu s využitím dotací některého z programů, tak bude na úrovni 20 - 30 tis. Kč (energetický audit a další vyžadované dokumenty). Cena závisí mimo jiné i na úrovni podkladů, tzn. jestli je k dispozici stavební dokumentace, nebo jestli je nutno nejprve budovu zaměřit na místě a nakreslit.
S pozdravem L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk