Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.13 / dotaz č. 44814
Dobrý den, měl bych zájem o Vaší odbornou radu z oblasti zateplení domu, ke kterému chci dodat tepelné čerpadlo. Jedná se o dům, kdy 2/3 jsou kamenné. Předně bych chtěl zateplit prní patro domu. Přízemí je obývané, takže podlahu není třeba zateplovat. Nad prvním patrem je prozatím na min. 10 let neobývané patro, tak jsem přemýšlel izolovat stropy miner. vatou, paropropustnou fólií, sádrokartonem a případně i slabou vrstvou omítky, do které lze umístit např. kapilární rohože, což by bylo patrně TČ. Jednoduše řečeno, přiblížit se výdaji nízkoenergetickému domu (v prvním patře) s nízkými náklady na provoz, díky tepelnému čerpadlu. Samozřejmě v rámci finančních možností. Pokud by byla možna sjednat třeba osobní schůzka a provést měření termokamerou, či spočítat současné ztráty domu.
Hezký den,

doporučuji Vám nechat si stavebním projektantem nebo projektantem vytápění posoudit na místě stávající obvodové konstrukce, zda je možné a vhodné je dodatečně zateplit. Pro ty konstrukce, které budou dodatečně tepelně izolovány je potřebné navrhnout vhodné tepelně izolační materiály, které svými fyzikálními vlastnostmi splní požadavky na roční bilanci zkondenzované a vypařené vlhkosti dle ČSN EN ISO 13788.

Na nově navržený stav (s dodatečnou tepelnou izolací) si nechte od projektanta vytápění vypočítat tepelné ztráty po jednotlivých místnostech dle ČSN EN 12 831. Pak bude možno navrhnout vhodný zdroj tepla i správně zaregulovat otopnou soustavu.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk