Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.11.13 / dotaz č. 44852
Dobrý den. Rekonstruuji starší dům. Před opravou v místnosti byl strop ze sádrokartonu(bílá deska) a nad ním dána vatová izolace. Jenže při vybourání podlahy začalo vzlínat vlhko a začala se na sádrokartonu objevovat plíseň, která dál pokračovala, i vata byla místy mokrá. Sádrokarton jsem sundal a jedná se mi o to jestli můžu dát znovu sádrokarton(zelený) a vatu nebo jenom samotný sádrokarton bez vaty, když strop je snížený cca o 20 cm a je z rákosu a nebo jestli strop mám zateplit z půdy. Vytápěná místnost bude podlahovým topením. Děkuji. Pro přiblížení můžu zaslat foto.
Dobrý den,
jedno z hledisek při zateplování je ověření, že nedochází ke kondenzaci vodních par v konstrukci. Pro splnění tohoto požadavku je výhodnější zateplovat vnější stranu konstrukce, tj. tam, kde je nižší teplota. Ve Vašem případě se jedná o strop a proto bych doporučil položit zateplovací materiál ze strany půdy. Minimální tloušťka minerální vlny pro splnění požadovaného součinitele prostupu tepla konstrukcí stropu dle ČSN 73 0540-2/2011 je 15 cm (tepelná vodivost 0,045 W/m.K) a pro doporučenou hodnotu je tl. 24 cm.
Konkrétní návrh zateplení stropu je záležitost pro projektanta
„Zelený“ sádrokarton je určený do prostředí s vyšší relativní vlhkostí, např. koupelny. V běžných obytných místnostech, s normálním prostředím se zelený sádrokarton nepoužívá.