Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.11.13 / dotaz č. 44855
Dobry den,
mam postaveny RD z qporr 30cm a 100% ho budu zateplovat. Chtel bych se informovat cim? a jakou tloustkou...
Dekuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Bylo by dobré ještě vědět, z jakého typu tvárnice je dům postaven. Mohou to být například tvárnice P2-420 - tepelná vodivost λ 0,09 W/m.K (v suchém stavu), nebo P2-480 - tepelná vodivost λ 0,102 W/m.K, nebo P2-580 - tepelná vodivost λ 0,115 W/m.K. S rostoucí pevností a objemovou hmotností tvárnice totiž tepelně izolační vlastnosti klesají.
Aby provoz domu byl co do potřeby tepla na vytápění ekonomický, měl by být zateplen podle požadavků normy. Tloušťka tepelné izolace vychází z normových požadavků - závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Tato základní tepelně technická norma stanovuje trojí hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu (nebo mezi prostory s rozdílnou teplotou). Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Pokud se například jedná o obvodovou stěnu a normové požadavky - norma udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Zdivo z tvárnice P2-420 30 cm má součinitel prostupu tepla bez omítek U 0,30 (W/m2.K), tedy cca minimální požadavek splní, ale tepelná vodivost uváděná výrobcem v suchém stavu prakticky bude vyšší a tak pro výpočtové hodnoty vlhkosti by stěna bez zateplení nevyhovovala.
Aby se dosáhlo na doporučenou hodnotu, musí být zdivo zatepleno například:
- standardní bílý EPS 70 F (tepelná vodivost λ 0,38 W/m.K) – 4 až 5 cm
- desky z minerální vaty s podélným vláknem (λ 0,39 W/m.K) – 4 až 5 cm
- šedý děrovaný polystyrén s grafitem /λ 0,32 W/m.K) – 4 cm
Pokud se má dosáhnout nízkoenergetického standardu:
- standardní bílý EPS 70 F (tepelná vodivost λ 0,38 W/m.K) – 16 až 20 cm
- desky z minerální vaty s podélným vláknem (λ 0,39 W/m.K) – 16 až 20cm
- šedý děrovaný polystyrén s grafitem /λ 0,32 W/m.K) – 14 až 16 cm
V případě tvárnic P2-480 nebo P2-580 by bylo vhodné cca 2 cm na tloušťkách přidat.
Volba materiálu izolace by měla vyjít z odborného posouzení stavu zdiva, především jeho vlhkosti. Lepené kontaktní zateplovací systémy vyžadují vlhkost zdiva do 5%, některé speciální lze použít cca do 7%. Pokud je dům bez statických poruch a suchý, lze využít téměř jakýkoli systém. Z cenových hledisek je dlouhodobě nejlevnější použití bílého expandovaného polystyrénu EPS 70 F. O něco dražšími variantami je použití desek vláknitých a pak šedého děrovaného polystyrénu. Kromě těchto nejvíce používaných máme různé kombinace, například dvojité desky (EPS slepený s minerální vatou), lehčené minerální desky, dřevovláknité desky nebo desky na bázi jiných přírodních materiálů a dřeva.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk