Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.13 / dotaz č. 45004
Dobry den, netusim, zda mi poradite, nicmene muj dotaz zni - clenove spolecenstvi vlastniku nam dosud neudelali vyuctování topne sezony, tato situace trva jiz dva roky, tzn. nejsou vyuctovany dve topne sezony a stale se nic nedeje, neustale se s nimi pru a dozaduju se sveho preplatku, jak se muzu branit resp jak vymoci sve penize?? Dekuji.
Dobrý den
Při vyúčtování spotřeby tepla na vytápění, resp. teplé vody by se Správa vlastníků jednotek měla řídit vyhláškou 372/2001 Sb., kde je v § 7/(1) uvedeno, že náklady na spotřebovanou tepelnou energii na vytápění a teplou vodu se vyúčtovávají minimálně jednou ročně a to nejpozději do 4 kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období. Zúčtovací období je nejvýše dvanáctiměsíční a jeho počátek stanoví SVJ po dohodě s dodavatelem. Přeplatek/nedoplatek vyplývající z vyúčtování je splatný, dle vyhlášky 372/2001 Sb. § 7(5), do 7 kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období, případně do 8 kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období jsou-li uplatněny reklamace. V současné chvíli Vám lze doporučit obrátit se na SVJ s písemnou výzvou, kde budete požadovat:
a) předložení vyúčtování nákladů podle výše uvedené vyhlášky
b) vrácení přeplatku, které z toho vyúčtování vyplývají.
V této výzvě je vhodné upozornit SVJ na jejich konkrétní povinnost podle vyhlášky 372/2001 Sb. Pro případ liknavosti je dále upozorněte na svou připravenost domáhat se předložení vyúčtování a vrácení přeplatku podle § 451 Občanského zákoníku. Pokud SVJ nebude reagovat nezbude Vám než se obrátit na soud.

S pozdravem
Otakar Slezák
Odpovídá:  Otakar Slezák* - EKIS Olomouc Slezák tisk