Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.14 / dotaz č. 45317
Přeji dobrý den - mám doplňující dotaz ve věci dotace EFEKT pro B.2 - výměna kotlů.
Původní odpověď byla z 13.1. od : Ing. Dušan Martoch - EKIS Blansko

Pan starosta mě oslovil ohledně vypracování energetického auditu.
Mám tento doplňující dotaz:
Předmětná ZŚ + MŠ se zatepluje (SFŽP)-v současnosti vyměněna okna a zateplena fasáda + cca 50 % střechy (zbytek byl pro nepřízeň počasí přesunut na jaro). V původním EA pro dotaci SFŽP jsem mimo jiné navrhl vedle stavebních opatření i osazení TRV, nové směšování s ekvitermní regulací a nové elektronické čerpadlo (kotle zůstaly původní). Pro tento stav je vypočtena i úspora energie, resp. snížení CO2.
V novém auditu "na kotelnu" předpokládám, že budu mít vstupní investici jen na kotle + související úpravy - vnitřní plynovod, vložkování komína, elktro a MaR.
U stanovení úspory pak předpokládám, že vstupním stavem bude objekt po provedených úpravách ze souč. auditu (tedy zateplený a s dílčími úpravami TSB). Takže úsporu mně bude generovat prakticky pouze rozdíl z účinnosti stávajících a nových (kondenzačních) kotlů u již zateplené budovy.

Můžete mně tento předpoklad (i panu starostovi) potvrdit, případně ujasnit.

Děkuji za odpověď


Hezký den,

děkuji za Váš dotaz. Váš předpoklad je logický a správný, výchozí stav pro výměnu zdroje je již zateplená budova a vstupní investice je na kotle a související úpravy. Vzhledem k tomu, že jde o dva dotační tituly (MPO a SFŽP) , doporučuji nechat si postup schválit předem u OPŽP u příslušného projektového manažera akce. Aby jste neměl problémy při Závěrečném vyhodnocení akce (ZVA), kde bude pravděpodobně nutné oddělit úspory podle druhu opatření. Stejně tak detaily druhého auditu u MPO – kontakt e-mail: efekt@mpo.cz.

S pozdravem

Ing. Dušan Martoch
Odpovídá:  Ing. Dušan Martoch* - EKIS Letovice MAS tisk