Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.14 / dotaz č. 45423
Chystáme se zbourat část starého RD, přistavět novou přístavbu (navýšení energeticky vztažné plochy o méně než 100%) + udělat na starém domě komplet novou střechu, podlahy, stropy atd. To vše budeme dělat svépomocí. O dotaci bychom chtěli požádat pouze na aplikaci zateplení fasády, podlahy na terénu, střechy a nová okna, to vše by udělala firma ze seznamu odborných dodavatelů.
Je možné dotaci takto řešit? Co se bude brát jako původní stav, podle kterého se porovnává snížení energetických parametrů budovy? Původní starý dům nebo hypotetický model zrekonstruovaného domu bez zateplení (hypotetický protože nelze nejdřív postavit a pak teprve zateplit, musí se dělat současně)?
Děkuji za odpověď
Hezký den,

protože roční měrná potřeba tepla (jak původního, tak také nového stavu) závisí na výši vypočtené tepelné ztráty objektu a na velikosti vytápěné plochy nepracuje se s žádným hypotetickým modelem ale se skutečným původním stavem a předpokládaným novým stavem. Výpočet musí prokázat předpokládanou procentní úsporu tepla, od níž se odvíjí výše možné dotace. Pro posouzení původního stavu budovy se proto považuje stav před zahájením změny budovy. Jednou z podmínek dotace je však nepřekročení velikosti vnitřní podlahové plochy nad 350 m2.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB