Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.14 / dotaz č. 45457
Dobrý den.Mám dotaz ohledně vnitřní izolace bytu 96 m2 ve 2.NP cihlového nezatepleného domu.Byt má 3 špaletová dřevěná okna do velmi rušné ulice,měníme je za plastová zvukově izolační(40 dB)s Ug 1,0. Chtěli bychom tepelně i zvukově odizolovat stěny u oken (cihla 45 cm) a stropy (rákos),aby náklady na vytápění plynem byly co nejnižší.Poradíte nám,prosím,s materiálem a případně pracovním postupem? Děkuji mnohokrát a přeji hezký den.
Dobrý den,

děkujeme za váš dotaz. Otázka tzv. " zateplení zevnitř či z vnějšku" je předmětem mnoha odborných diskuzí a mnoha odborných článků. A odpověď na otázku zda je to vhodné či ne pro ten daný konkrétní objekt je proto velmi obtížné zodpovědět, bez podrobných znalostí konkrétní situace. Aby bylo možné posoudit stávající konstrukce, navrhnout řešení, provést jeho ekonomické zhodnocení, na jehož základě se lze rozhodnout pro konkrétní technologii, pro konkrétní materiály.
Zastáváme názor, že lze použít jak zateplení zevnitř budovy tak i z vnějšku. Ale o tom, kterou metodu použít lze rozhodnout až po podrobné prohlídce konkrétní situace, konkrétního objektu a konstrukcí. Tak jedině může být zabráněnu následným škodám a závadám. ( tepelné mosty, kondenzace vody uvnitř konstrukce, plísně, houby, apod. ).Toto však přesahuje možnosti i rozsah činnosti konzultačního střediska EKIS. Proto vám doporučujeme obrátit se na autorizovaného projektanta ve vašem městě či okolí, který na základě skutečného stavu ve vašem domě zpracuje projektovou dokumentaci, včetně technického řešení a návrhu na vhodné materiály a včetně rozpočtu s ekonomickou rozvahou.
Za 3033 EKIS Ing. Miroslav Nezdara
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk