Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.14 / dotaz č. 45473
Zvažujeme úsporná investiční opatření do budovy venkovské školy. V jednání je nový zdroj vytápění a celkové zateplení budovy.

Výchozí situace:
stavba budovy: částečně podsklepená, cihlová, 2 NP, s nízkou ovšem sedlovou střechou, stará dřevěná okna ve špatném stavu
půdorysná plocha budovy: 1120 m2
počet podlaží: 2
objem budovy: 5400 m3
roční náklady na vytápění: 230 000,-
zdroj vytápění: starý kotel na pevná paliva (topí se zejm. hnědé uhlí)
roční náklady na elektřinu: 180 000,- (v tom i ohřev TUV ve 3 bojlerech)
k budově je přípojka zemního plynu

Prosím o orientační výpočet celkové tepelné ztráty budovy, navržení optimálního stavu (zdroj vytápění, parametry zateplení) a doporučení řešení.Děkuji!
Vážený pane,
pro kvalifikovanou odpověď by bylo potřeba provést podrobný výpočet podle skutečného stavu vaší budovy. Na tomto základě pak lze navrhnout optimální řešení, způsob zateplení a vypočítat investiční náklady jak na zateplení, tak na zdroj tepla. Návrh je vhodné udělat variantně, abyste si mohl porovnat jednotlivé možnosti a rozhodnout se pro tu, která vám bude vyhovovat nejlépe. Pokud si jen necháte udělat projekt zateplení a nového zdroje, nemáte jistotu, že projektant zvolil nejlepší řešení. Například zateplení se obvykle vyplatí dělat lepší, než vyžaduje současná norma, protože v dlouhodobém výhledu se mírně vyšší náklady vrátí lépe. Obdobně je třeba výhodnější používat okna s trojsklem, ačkoli okna s dvojsklem také splní požadavky normy.
U zdroje je vždy nezbytné mít srovnání pro více možností, např. přechod na zemní plyn je investičně levnější, ale provozně dražší než třeba použití tepelného čerpadla.
Doporučuji nechat zpracovat energetický audit, který navrhne různé možnosti a určí ekonomicky nejvýhodnější.
Pro rekonstrukci vytápění lze využít i dotaci z programu EFEKT, uzávěrka je ale již 28. 2. 2014 (k žádosti potřebujete en. audit).
Více zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/44886

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk