Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.14 / dotaz č. 45482
Navazuji na můj dnešní dotaz - viz https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/45473
V odpovědi jste bohužel poskytli pouze doporučení na zpracování energetického posudku. Je mi jasné, že situace vyžaduje podrobnější optiku. Můžete však prosím alespoň orientačně stanovit celkovou tepelnou ztrátu objektu, dle uvedených parametrů?
Vážený pane,
velmi zhruba lze u objektu typu venkovská škola neznámého roku výstavby, se špatnými okny, dvoupodlažní, cihlové stěny neznámé tloušťky odhadnout tepelnou ztrátu podle ztrát obdobných objektů.
Ve vašem případě to je cca 35 W/m3 (při venkovní tepltě -15°), tj. celková tepelná ztráta 190 kW. V praxi čekejte odchylku až ± 30%. Podívejte se štítek kotle, pokud je čitelný, výkon kotle by měl být o 10 až 20% vyšší než je tepelná ztráta objektu. To je celkem spolehlivé vodítko.
Jistě chápete, že rozhodovat o investici do nového zdroje (v řádu stovek tisíců Kč) je na základě pouhého odhadu tepelné ztráty dost nebezpečné. Pokud budovu rekonstruujete, např. vyměníte okna, klesne tepelná ztráta neodhadnutelným způsobem. Doporučil bych vám tedy podrobnější výpočet.
Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk