Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.14 / dotaz č. 45515
Dobrý den, budeme obnovovat dvorní fasádu bytového domu z roku 1926. Uvažujeme o zateplení domu. Někteří vlastníci nejsou příliš nakloněni zesílení tlouštky zdiva, zvláště z důvodů zapuštění stávajících oken a také lodžie, která je poměrně úzká a zateplením 10 cm z každé strany by se výrazně zúžila ze cca 120cm na 100cm.
také je obava z plesnivění rohů bytů.
Prosíme o názor a také event. doporučení tepelné izolace, která by měla menší prostup a menší tlouštku než např, polystyrén.
Přestože návratnost zateplení pouze dvorní fasády není tak příznivá jako u zateplení celého objektu, určitého procenta úspor bude dosaženo a pokud dvorní fasáda vyžaduje rekonstrukci, toto řešení se nabízí. Pro přesné vyjádření dosažených úspor je potřeba provést tepelnětechnický výpočet, který by poskytl hodnotu úspor v konkrétních číslech, a vlastníkům, kteří nejsou zateplovaní nakloněni, by mohl celý přínos přiblížit.

Případnému vzniku plísní je potřeba předcházet dostatečným větráním, o kterém by měli být obyvatelé domu informováni. Pokud však nemáte nová plastová okna, ale původní dřevěná, je riziko minimální.

Lepší tepelněizolační vlastnosti než běžný pěnový polystyren má například polystyren šedý (EPS grey). Součinitel tepelné vodivosti tohoto materiálu je cca 0,032 W/(m.K), zatímco běžného polystyrenu cca 0,038 W/(m.K). Je však potřeba počítat s vyšší cenou.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk