Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.2.14 / dotaz č. 45518
Dobrý den, obracím se na Vás za investora.Investor má dvou patrový dům o celkové ploše cca 150m2,zateplení stěn polystyren 160mm,strop 300mm minerální vata, okna plastová dvojsklo U= 1,3W/m2K. Investor má na výběr

:ohřev TUV, podlahové topení /plynový kondenzační kotel nebo elektro kotel cena cca 540 000 tis.

:ohřev TUV,radiátory / plynový kondenzační kotel nebo el.kotel cena cca 390 000 tis.

: ohřev TUV,podlahové topení s kombinací radiátorů kondenzační kotel nebo el. kotel cena cca 420 000 tis.

K těmto kombinacím ohřevu TUV a vytápění má zájem o solární kolektory a teplovodní krbovou vložku. Prosím jaké varianty jsou nejvhodnější a uspoří nejvíce energií k poměru výši počáteční investice. V cenách není započteno solární ohřev a krbová vložka.

Děkuji za odpovědˇ
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Veškeré cenové nabídky jsou přinejmenším cenově nadhodnocené.

Pokud se jedná o kombinaci vytápění, doporučoval bych kombinaci podlahového vytápění v přízemí a radiátorového vytápění v 1. nadzemním podlaží.

Zdrojem by měl být kondenzační kotel, který bude velmi dobře pracovat s podlahovým vytápěním a radiátorový systém v patře doporučuji dimenzovat s tepelným spádem 50/40 °C. Kondenzační kotel by měl mít tři okruhy a to pro ohřev teplé vody, podlahové vytápění a okruh pro radiátorový systém.

Pokud nadstavbou bude solární systém pro ohřev teplé vody a přitápění je třeba vzít v úvahu počet obyvatel a případné napojení do přitápění.

Pro systém je nutné provést výpočet tepelných ztrát po jednotlivých místnostech a vypracovat projekt autorizovanou osobou, která má zkušenosti s podobnými systémy.

Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre Č. Budějovice