Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.14 / dotaz č. 45652
Dobrý den,
měl bych dotaz dotaz ohledně vhodného zateplení půdy. Jedná se o zateplení a oddělení obytných místností a nevytápěné půdy.
Současné složení stropu je bohužel nejednotné a nedostačující. Strop dělal nějaký domácí kutil :-(.
Složení směrem nahoru z obytné místnosti je sádrokarton 1,5 cm, 2 cm dřevěné desky, dutina 15 cm, 2 cm dřevené desky. Po zhruba metru jsou vždy trámy, na kterých jsou desky přibité a dutina je jimi přerušena. Celková tloušťka stropu je tedy 20 cm. Pod sádrokartonem není žádná parozábrana a je rovnou připevněný na ty dřevěné desky. V dutině je někde cca 3 cm polystyren + 12 cm skelné vaty. Nebo někde pouze cca 8 cm polystyren a zbytek nevyplněná dutina.
Jedinou výjimkou je koupelna, která má strop zděný, nevím z čeho, je to zalité shora betonem, z vnitřní strany omítka. Celková tloušťka stropu cca 15 cm.

Chtěl bych se zeptat jak nejlépe zateplit strop tento nejednotný strop. V současné době je zateplení nedostačující a voda se někde kondenzuje na spodní straně desek, které tvoří horní pochůzí vrstvu stropu. Předtím se také kondenzovala na podbití střechy, ale to se zdá už neděje, neboť jsem dodatečně nechal vybourat dvě okýnka 30x30 cm v protilehlých štítech a tak je půda teď mnohem lépe odvětraná ale zároveň také studenější.

Uvažuju dvě varianty:

1) buď celou podlahu na půdě rozebrat, vybrat z těch dutin polystyren a starou vatu, které nejsou úplně dobře na sebe napasovány a jsou tam i drobné mezery.
Do dutiny dát novou vatu - uvažoval jsem isover unirol plus nebo isover domo 16 cm na to opět vrátit ty desky a následně přikrýt další vrstvou vaty. 16 - 20 cm??

2) a nebo starý strop nerozebírat, nechat ho jak je a pouze přikrýt dalšími dvěma vrstvami vaty položenými do kříže - celkovou tlouštku - 20 - 30 cm?? Opět nevím zda isover unirol plus a nebo by stačilo isover domo.

Prosím mohl by jste mi vypočítat jakou tlouštku vaty by jste minimálně doporučovat s ohledem na budoucí možnost splnit normy pro zelenou úsporám a také s ohledem na to, aby v zateplení nikde nevznikal rosný bod, který by mě ohrozil trámy stropu, nebo by promáčel tu vatu?
Je nutné dávat parozábranu z vnitřní strany? Nebo ji mohu při dostatečné tloušťce izolace neřešit. Její instalace by teď už byla dost složitá.

Děkuji za odpověď
Dobrý den,
jako ideální řešení se mi jeví převedení skladby principem na nadkrokevní izolaci (ve vašem případě stropní trámy). Doporučuji tedy stávající izolaci, u které neznáte přesně kvalitu, degradaci, zavlhlost atd.
vybrat a zkontrolovat kvalitu stropních trámů - napadení vlhkostí, plísní, dřevokazným hmyzem, trámy případně ošetřit příslušnou chemií.
Na stropní trámy pak přikotvit souvislou vrstvu z OSB desek s přelepenými spoji, které Vám budou sloužit jako parobrzda, která Vám zabrzdí vodní páru na této části skladby a to co propustí se snadno odvětrá z izolace.
Na OSB desky je potom možné volně ložit izolaci a tu překrýt pojistnou difúzně otevřenou fólií.
Zmíněné Isover izolace se od sebe liší především součinitelem tepelné vodivosti. Pokud zvolíte DOMO, které má nejhorší hodnotu, doženete to zvýšenou tloušťkou.

Tloušťku izolace s ohledem na Zelenou úsporám bych doporučil s rezervou na 300 mm (DOMO) resp. 260 mm (UNIROL), jaká varianta Vám vyjde cenově lépe si jistě dopočítáte.
S těmito tloušťkami se dostanete na hodnotu součinitele prostupu tepla konstrukce cca 0,13 W/(m2.K).

Stropní trámy budou v podstatě součástí interiéru, na spodní straně OSB desek bude vysoká vnitřní povrchová teplota, takže nebude docházet ke kondenzaci ani v dutině ani v trámech.

Varianta, kdy byste nechal izolaci mezi trámy nedoporučuji, protože by vzniklo dost nerovnoměrné a nepředvídatelné teplotní i vlhkostí pole a rosný bod bychom posunuli blíže trámům.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997





Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk