Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.14 / dotaz č. 45826
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu co se týče zateplení staršího RD. Dům je postaven ze smíšeného zdiva(kámen, cihla). Tl. obvodových zdí je cca 70cm. Dům už nějakou rekonstrukcí prošel, podřezání vlhkého zdiva, nová dřevěnná okna,nové topení(plynový kotel), zateplení stropů. Teď bychom rádi zateplili i dům zvenku,ale váháme jaký izolační materiál použít - polystyren, vatu, popřípadě jakou tloušťku volit.Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
co se týče tepelně technických vlastností jednotlivých materiálů (pěnový polystyrén – EPS nebo minerální vata - MW), tak jsou srovnatelné. Z tohoto důvodu jsou navrhované tloušťky tepelných izolací obdobné. Ve vašem případě bych doporučoval použít tepelnou izolaci tloušťky 140 mm (stěna 700mm tlustá). V případě, že se někde vyskytují konstrukce tenčí, pak bude nutno zvětšit tl. tepelné izolace. Záleží na konkrétním případu, ale zpravidla je výhodné nadimenzovat tl. tepelné izolace dle tepelně technicky nejhorší konstrukce a tuto tloušťku použít na celou stavbu (jednotná tl. izolace). Zásadní rozdíl ve vlastnostech EPS a MW je ve schopnosti propouštět vodní páru. Tuto vlastnost má MW přibližně 40x lepší než EPS, ale….. Tepelná izolace je součástí venkovního kontaktního zateplovacího systému, který ač se skládá z několika vrstev a ostatních komponent, tak je nutno jej považovat za jeden výrobek. Tepelná izolace je zabudovaná ve skladbě zateplovacího systému a závisí na ostatních vrstvách, jak bude tepelná izolace pracovat. Je nutno brát na zřetel, že poslední vrstvou zateplení je venkovní vyztužená omítka. Zde záleží na druhu omítky a jejich schopnostech propouštět vodní páry směrem do exteriéru. Nejlepší propustnost má omítka minerální, ale je otazník nad její životností. Obvykle používané omítky jsou silikonové, které mají propustnost vodních par cca 70x horší než minerální vata a cca 1-2x horší než EPS. V některých případech je tedy výhodnější použít pěnový polystyrén, který ve své tloušťce „brzdí“ průchod vodních par, na rozdíl od izolací z MW, které snadno propustí páry až k chladné omítce, kde se „zarazí“.
Obecně lze konstatovat, že zateplovací systémy s využitím EPS nebo MW se používají bez nějakých problémů. Nevýhodou MW je vyšší cena proti EPS, to je také důvodem většího využití systémů s EPS. Izolace z minerálních vláken se používají především do míst, kde jsou vyžadovány s ohledem na požadavky na požární bezpečnost staveb. Samozřejmě lze je využít i pro zateplení celého objektu.
Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk