Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.14 / dotaz č. 45881
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na Váš názor. Postavili jsme hrubou stavbu (Porotherm Eko Profi Dry Fix 44 cm bez zateplení) a nyní budeme objednávat okna.Obytné místnosti jsme orientovali na jih, abychom měli tepelné zisky. Vytápění bude nízkoteplotní plynové. Nyní nevíme, zda na jižní stranu objednat dvojskla nebo trojskla. Nechceme přijít o tepelné zisky. Někteří výrobci oken nabízí tzv. luxové okno "AKUTOP LUX od AKUTHERM SKLO. Zdá se, že by toto sklo, tak jak popisují jeho vlastnosti vyřešilo naše dilema. Někteří dodavatelé nám však říkají, že trojsko jako trojsklo a že to teplo tak jako tak odrazí. Nyní se nemůžeme rozhodnout, kterou variantu zvolit. Předem Vám děkuji za Váš názor a radu. Pěkný den.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Kvalita okna a jeho energetická výkonnost nezávisí jen na druhu zasklení. Jde o celkové provedení, například u plastového okna způsob řešení konstrukce rámu, jeho šířka, uspořádání komor v profilu ve vztahu k materiálu výztuhy, výplň izolační pěnou v některých komorách, počet těsnění (2 + třetí středové), způsob osazení skla v rámu (hloubka zapuštění do profilu), u skla materiál distančního rámečku a další. U dřevěného profilu rovněž jeho masivnost (čím širší lepší) a podobné požadavky jako výše. Důležité je i stavební osazení, zateplení špalet a pod parapetem.
Spolehlivost okna v praxi znamená především to, aby na něm nedocházelo ke kondenzaci při běžných mrazech. Stékající voda dokáže pořádně otrávit život. V tomto ohledu jsou na tom okna s izolačními dvojskly podstatně hůře a setkávám-li se s těmito závadami, byla to zatím výhradně dvojskla. Většinou v kombinaci s nepříliš dobře provedeným (často levným) rámem.
Názor, že trojskla na jižní straně prodělávají z důvodu menšího solárního zisku je trochu jednostranný. Velmi záleží na tom, v jaké lokalitě dům stojí a kolik slunečního svitu opravdu reálně v daném místě je. Aby se to dalo objektivně posoudit, musely by být k dispozici meteorologická data přímo z místa stavby a bilance by se musela stanovit výpočtem pro celý dům s ohledem na plochy prosklení. Snažíte se patrně o energeticky úspornou stavbu. Pasivní a nízkoenergetické domy se dnes z převážné většiny realizují s trojskly a za sebe bych je také doporučil.
Vámi uváděný výrobek je poměrnou novinkou, která využívá nový typ nízkoemisní pokovené vrstvy, která zajistí vyšší hodnotu propustnosti slunečního záření „g“ až 62%. V doporučeních pro okna pasivních domů se uvádí pomůcka: Ug – 1,6.g  0.
To splní jak standardní trojsklo s Ug 0,6 a g=0,49, tak novinka s Ug 0,7 a g=0,62. Nový výrobek má parametr o něco lepší, takže nic proti jeho použití, pokud technická data tak skutečně jsou. Skla bezpochyby prošla měřením ve zkušebně, takže nezbývá než přijmout, není důvod to zpochybňovat. .
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk