Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.14 / dotaz č. 45943
Dobrý den, kupuji 2. patrový řadový dům 160m2, jedná se o novostavbu z YTONG LAMBDA P1,8-300 tl.375mm, štíty nad střechou YTONG P4-500 tl.250mm+zateplení 100mm. V projektu není počítáno se zateplením přední a zadní stěny. Zvažuji zateplení, z důvodu úspory energií, ale nevím jaký zvolit druh s ohledem na rosný bod. Zda normální polystyren nebo šedý, 100mm nebo více, difůzně otevřený... Důležitá je samozřejmě i cena, aby se zateplení vrátilo v rozumném čase v úspoře. Topení jsme již změnili z normálního plynového kotle na kondenzační kotel, kombinace suterén podlahové vytápění, patro radiátory okna jsou izolační dvojsklo 4-16-4, U=1,1 W/m. Jde nám o to, aby po zateplení nevlhly stěny.
Vážený pane,
to zdivo z YTONG LAMBDA P1,8-300 o tloušťce 375mm už izoluje velmi dobře; výsledná hodnota součinitele prostupu tepla s rezervou splňuje požadavky platné normy. Pokud by se k izolaci použil
pěnový polystyrém, který je podstatně méně propustný pro vodní páru než to zdivo, pak pochopitelně nebezpečí kondenzace ve zdivu hrozí. Jak je velké to závisí na více faktorech, ale je obtížné jej vyloučit pouhým použitím silnější vrstvy pěnového polystyrénu. Teprve u tlouštěk přes přibližně 25cm by byla záruka, že teplota ve stěně z YTONGU by byla po většinu topné sezóny dostatečně vysoká aby bylo možné kondenzaci zanedbat. Určitá míra kondenzace je ale přípustná, nicméně muselo by se to spočítat (roční bilance zkondenzované vlhkosti (http://kps.fsv.cvut.cz/file_download.php?fid=1577). Problém kondenzace by bylo možné zcela odstranit použitím difúzně otevřené tepelné izolace typu provětrávaná (odvětraná) fasáda (http://stavba.tzb-info.cz/izolace-strechy-fasady/112866-odvetrana-fasada-idealni-kabat-budov , http://www.lifebrick.cz/zateplovaci-systemy ).
Nevýhodou těchto fasád je ale vyšší cena oproti kontaktnímu zateplení a změna vzhledu domu. Do jisté míry by pomohlo použít kontaktní zateplení s nižším difúzním odporem t.j. například systém Baumit Open s deskami opatřenými otvory ( http://www.baumit.cz/front_content.php?idcat=5212) nebo desky s minerální vaty s vhodnou relativně prodyšnou povrchovou úpravou. Opět je to ale třeba pečlivě spočítat.
Požádejte o to nějakého projektanta (http://www.ckait.cz/autorizovane-osoby), případně se obraťte na EKOWATT.

Váš základní problém je ale v tom, že při poměrně malých tepelných ztrátách vašeho domu pravděpodobně nebude žádný typ zateplení rozumně ekonomicky návratný.
Teoreticky by bylo možné zlepšit návratnost investice využitím dotačního systému Zelená úsporám (http://www.zelena2014.cz/). Je ovšem otázkou zda se vám na tom domě podaří najít takové možnosti snížení tepelných ztrát abyste splnili podmínky pro dotaci. Pokud chcete můžete se obrátit na EKOWATT (http://www.ekowatt.cz/), který vám pomůže identifikovat možnosti a provede potřebné výpočty.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk