Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.14 / dotaz č. 45987
Dobrý den, v novinách jsem četl, že začíná Nová zelná úsporám. Platí to i pro Jihočeský kraj, konkrétně pro kotle(loni byla pouze pro některé kraje). Chtěl bych
ho vyměnit, případně uvažuji i o výměně oken a zateplení fasády.Jaké jsou z hruba podmínky a možnosti dostání dotace? Je asi nutné nejdříve projekt, realizace a poté teprve dotace.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Nová zelená úsporám byla již vyhlášena. Pro rok 2014 na základě Směrnice MŽP č.1/2014. Výzva pro podávání žádostí na rok 2014 má harmonogram:
Zahájení příjmu žádostí:1.dubna 2014
Ukončení příjmu žádostí po vyčerpání alokovaných prostředků, nejpozději do 31.10 2014.
Dotace je určena pro vlastníky rodinných domů a není ohraničena kraji, týká se celé ČR.
Takzvané kotlíkové dotace, které jsou poskytovány za účasti krajů, byly prozatím vyhlášeny jen na severní Moravě a tuším ještě asi ve dvou nebo třech dalších krajích. Jihočeský kraj tuto dotaci zatím nevyhlásil a nemám informaci, že by k tomu mělo v dohledné době dojít.
Podmínky žádosti a dotací jsou podobné jako v první vlně NZÚ 2013, jsou zde ale mírné odlišnosti. Podobná je administrace žádosti, členění oblastí podpory a rozsah povinných dokumentů, které se předkládají po dokončení realizace. Všemu musí předcházet vypracování dokumentace – odborného posudku. Ten musí zpracovat oprávněná osoba, energetické hodnocení auditor.

Pokud se jedná o dotaci na výměnu kotle, ve Vašem případě by se patrně jednalo o oblast podpory C.1 – Výměna zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná paliva za efektivní a ekologicky šetrné zdroje při současné realizaci opatření podpory A (zateplení). Oblast podpory A – Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů zahrnuje právě zateplování, tedy i výměnu oken. Oblast dotace A je členěna do několika úrovní, kde se liší míra poskytované dotace na základě dosažené výše úspory. Koncipováno je to tak, aby komplexnější opatření byla více podporována. U zateplení, které se týká jen části obálky budovy je tedy nejprve potřeba posoudit, zda provedená opatření splní podmínky dotace, tedy provést výpočet a porovnání vypočtených hodnot s požadovanou úrovní.

V případě žádosti pouze o výměnu kotle by se jednalo o oblast podpory C.2 – Výměna zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná paliva za efektivní a ekologicky šetrné zdroje bez současné realizace opatření podpory A (zateplení). Podmínkou zde ale je, aby rodinný dům nepřesáhl hodnotu měrné roční potřeby tepla na vytápění EA 150 kWh/m2.rok (to se zase musí prokázat výpočtem). Podporovány jsou kotle se samočinnou dodávkou paliva (peletové), ale i s ruční dodávkou paliva (dřevoplyn). Podmínkou je osazení akumulační nádrže v prvním případě min. 20 l/kW a pro ruční min. 55 l/kW jmenovitého výkonu zdroje.
Použít lze zařízení a výrobky, které jsou uvedené v seznamu schválených výrobků a technologií (SVT) a splňují stanovené emisní limity.
Výše dotace je 40 resp. 80 tis. Kč na peletové, max. míra podpory 55%. Příspěvek na odborný posudek je 5 tis. Kč.

Další podrobnosti a postup jak žádat naleznete na stránkách programu, nebo Vám je poskytneme v rámci bezplatného poradenství v našem středisku EKIS (www.eccb.cz).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice