Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.14 / dotaz č. 45989
Dobrý den,
rádi bychom vyměnili v bytě dostavěném v roce 2007, který má orientované plastové okna na východ a velká okna na jih, dvojskla za trojskla. Důvodem je rosení oken. V současné době sluníčko vyhřeje byt. Máme obavy, že při výměně se sníží vyhřívání sluníčkem. Vyplatilo by se pro tento byt normální trosklo nebo solární trosklo. Byt není stíněn vegetací. Děkuji za Váš názor
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Pokud dochází k rosení okna na sklech, dojde výměnou za trojité zasklení jistě ke zlepšení. V tomto ohledu jsou na tom okna s izolačními dvojskly podstatně hůře a setkávám-li se s těmito závadami, byla to zatím výhradně dvojskla. Většinou v kombinaci s nepříliš dobře provedeným (často levným) rámem.
Nejde ale jen o „počet skel“, kvalita okna a jeho spolehlivost závisí na celkovém provedení výrobku. U plastového okna je to způsob řešení konstrukce rámu, jeho šířka, uspořádání komor v profilu ve vztahu k materiálu výztuhy, výplň izolační pěnou v některých komorách, počet těsnění (2 + třetí středové), způsob osazení skla v rámu (hloubka zapuštění do profilu), u skla materiál distančního rámečku a další. Důležité je i stavební osazení, zateplení špalet a pod parapetem.
Při výměně skla ve stávajícím profilu může dojít k tomu, že obvyklé uspořádán skla mezer v tloušťkách 4-16-4-16-4 mm bude příliš masivní a bude se muset použít sklo s menšími mezerami. To má pak horší tepelné parametry – vyšší Ug součinitel prostupu tepla skla. Proto u možných kombinací skel sledujte hodnoty Ug a g (propustnost slunečního záření). Pokud je problém s kondenzací, bylo by lépe na izolačních vlastnostech skla neslevovat.
Názor, že trojskla na jižní straně prodělávají z důvodu menšího solárního zisku je trochu jednostranný. Velmi záleží na tom, v jaké lokalitě dům stojí a kolik slunečního svitu opravdu reálně v daném místě je. Pasivní a nízkoenergetické domy se ale dnes z převážné většiny realizují s trojskly.
Takzvané solární trojsklo je poměrnou novinkou, která využívá nový typ nízkoemisní pokovené vrstvy, která zajistí vyšší hodnotu propustnosti slunečního záření „g“ až 62%. V doporučeních pro okna pasivních domů se uvádí pomůcka: Ug – 1,6.g menší než 0.
To splní jak standardní trojsklo s Ug 0,6 a g=0,49, tak novinka s Ug 0,7 a g=0,62. Nový výrobek má parametr o něco lepší, takže nic proti jeho použití.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk