Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.14 / dotaz č. 46099
Dobry den,chystam se zateplit 80let stary RD po celkove rekonstrukci.Je postaven z bílých vapeno-piskovych cihel.Tloustka zdí je 45cm.Jsou provedeny nove hydroizolace podlah i zdí.Na zatepleni podlah byly pouzity PUR panely o síle 10cm.Stropy jsou zatepleny 5cm PUR desek+30cm mineralni vata.Okna jsou plastova s trojskly.Vytapeni podlahove+KK.
Rad bych se zeptal jakou silu izolace pouzit na zatepleni fasady.Uvazuji o min 15cm EPS70F.Jakou silu izolace pouzit na pristavbu verandy ktera je z bloku porotherm PD 30cm?
Ma smysl vzhledem k vydajum a jejich navratnosti puzit treba EPS 180 nebo 200mm nebo se vyplati pouzit treba EPS 100F ale o menší síle vzhledem k jeho nizší tepelne vodivosti? Uvazoval jsem i o sedem EPS ale nikde odrazuje mne jeho cena a hlavne to ze nikde v zahranici o nem neni ani zmínka a proto si nejsem jist zda jeho udavane vlastnosti jsou opravdu takove jak udava vyrobce.
Take bych se rad jak silny perimetr pouzit na zatepleni zakladů vzhledem k tomu ze podlahy domu jsou temer v urovni terenu.
Dekuji mnohokrat za Vaši odpovědˇ.
Vážený pane,
optimální tloušťky tepelných izolací v jednotlivých částech domu závisí na více faktorech; jsou to především:
- energie používaná k vytápění
- to zda budete žádat o dotaci z programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM ( http://www.nzu2013.cz/ )
- zda si půjčujete peníze a jaký úrok budete platit
- technické možnosti (přesah střechy hloubka osazení oken, možné problémy se zvětšením vnějších rozměrů domu a pod.)

Pokud chcete vyčerpávající odpověď na tuto otázku, pak je nutné provést potřebné výpočty a optimalizaci (viz např. Energeticko-ekonomická optimalizace projektu domu (http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov).
Obecně nicméně platí, že pokud akceptujete delší dobu návratnosti investice, máte dražší energii na vytápění (elektřina, plyn) a nemusíte si půjčovat , pak je lepší použít silnějších tloušťek izolací t.j.
dosáhnout lepších hodnot součinitele prostupu tepla než kolik činí doporučení v normě. Pokud to tedy umožní přesahy střechy a zasazení oken tak použijte tloušťku 200mm a raději ten šedý pěnový
polystyrén (nemusíte se obávat je opravdu o 10až 15% lepší než ten bílý). Pokud jde o základy, tak tam by patrně optimální tloušťka vyšla nižší, nicméně ta plocha není zas tak velká a tudíž nebude chybou když použijete extrudovaný polystyrén někde mezi 140 až 200mm. Na tu přístavbu verandy by šlo použít sice trochu tenčí izolaci, ale úspora nákladů nebude nijak znatelná, takže by možná bylo nejlepší dělat pro jednoduchost celou izolaci ve stejné tloušťce. Důležité je odstranit tepelné mosty nejen u základů, ale také nahoře u střechy respektive stropu nad posledním podlažím. Bylo by dobré aby ta tepelná izolace stěn nějak navázala na tu izolaci stropu. Nevím jak jste osazovali okna, pokud nejsou vsazena do vnějšího líce zdiva, pak je třeba zateplit špalety co nejsilnější možnou tloušťkou t.j. přetáhnout izolaci přes rám (futro) okna.
Pokud využijete dotaci z programu NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM , pak si můžete nechat udělat jednoduchou optimalizaci při tom; musí se počítat tepelné ztráty a roční potřeba tepla a ta se už snadno
převede na peníze a dobu návratnosti.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk