Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.14 / dotaz č. 46161
Dobrý den,
mám dotaz ohledně zvukové izolace.Koupil jsem polovinu dvojdomu,ještě jsme se nenastěhovali,ale již jsem si všiml,že slyším z druhého domu hlasy a TV.Na internetu jsem se dočetl o různých způsobech zvukové izolace,nejvíce doporučovaná je předstěna ze sádrokartonu(např.modrá deska).Všude se píše,že by se nemělo kotvit do zdi jíž chci akusticky odizolovat,no mým problémem je,že na tuto stěnu potřebuji umístit skříňky od kuchyňské linky a nejsem si jistý zda sádrokarton unese váhu skříňek.Mohli by jste mi poradit jak můj problém řešit?

Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz.

Pro Váš požadavek existují dvě řešení:
Jednou z možností je vystavět nosnou příčku tloušťky 12,5 - 15 cm a do meziprostoru vložit izolační desky z minerální vaty. Před vyzděním příčky by musel podlahu posoudit statik, z hlediska únosnosti.
Druhá varianta bude ze sádrokartonu na nosných profilech, které budou kotveny do podlahy a stropu a budou odsazeny asi 2 cm od původní příčky. Meziprostor bude vyplněn minerální vatou.
Pro vlastní zavěšení skříněk se osadí masivnější profily. Konkrétní návrh je možné čerpat z technických podkladů RIGIPS.

S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk