Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.14 / dotaz č. 46167
Chystáme se zateplit fasádu většího rodinného domku,zateplit stropy a střechu.Nedávno jsme vyměnili okna za plastová,chceme vyměnit vchové dveře,vymenilyjsme dveře v garáži za nové tepelně izolační.Chceme vyměnit starý plynový kotel za nový,kondenzační...To vše v rodinném domku ,který jsme koupili v polovině roku 2013.
Rádi bychom dosáhli na dotaci NZÚ pro rok 2014.Jak máme postupovat?
Dobrý den,
ano, za předpokladu zateplení obvodových stěn, střechy a výměny oken a dveří by nejspíše bylo možné získat dotaci v programu Novou zelenou úsporám (NZU) v roce 2014. Však je nutné nejprve provést výpočet a následně navrhnout tloušťky zateplení obvodových stěn a střechy.
Na nový plynový kotel však bohužel ve Vašem případě žádat nelze, jelikož pro výměnu zdrojů tepla na vytápění jsou podporovány pouze zdroje, které jsou vyměněné za kotle na tuhá paliva a vyjmenovaná kapalná paliva (mazut).
Dotaci na nová plastová okna (která již máte namontována) je možné žádat, jelikož předpokládám, že jste je vyměnili po datu 1.1.2013 (datum uznatelných nákladů pro čerpání dotace). Však tyto okna a ostatní výrobky musí být zapsány v seznamu výrobků pro NZU a montáž musí být prováděna firmou, která je zapsaná v seznamu pro NZU.
Seznamy výrobků a montážních firem jsou dostupná na stránkách www.nzu2013, http://www.nzu2013.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/
Další podmínkou je hodnota vnitřní podlahové plochy, které musí být menší jak 350 m2. Vnitřní podlahová plocha představuje vytápěnou plochu v jednotlivých půdorysuech rodinného domu bez obvodových zdí v součtu jednotlivých nadzemních podlaží. (tuto poznámku píši z důvodu, Vaší informace o větším rodinném domě).
Abychom se mohli bavit o konkrétním návrhu, je nutné udělat předběžný výpočet. K předběžnému výpočtu bychom potřebovali projektovou dokumentaci odpovídajícímu stavu rodinného domu. (případně nákres půdorysu a řezu s vyznačením skladby obvodových zdí, střechy a podlahy)
Pokud bychom po předběžném výpočtu zjistili, že je možné žádat o dotaci v programu NZU, bylo by nutné vypracovat projektovou dokumentaci podle podmínek NZU a vypracovat energetický posudek.
Energetický posudek jsme schopni vypracovat, v případě, že nemáte projektovou dokumentaci, jsme schopni Vám projektanta zajistit.


Odpovídá:  Ing. Jaroslav Emmer* - EKIS Jihlava EAV tisk