Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.14 / dotaz č. 46333
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o poskytnutí základních informací k možnosti získání dotace.

Mám patrový RD v katastru Křemže, okr. Č. Krumlov
- chtěl bych měnit okna provést výměnu oken
- v současné době mám dřevěná „štoková“ (mezera mezi křídly cca 15 cm), na vnějších křídlech byla před cca 10 lety provedena výměna za dvojskla (koef. 1.4)
- chtěl bych je vyměnit za plastová s trojsklem ve vyšší třídě kvality - předběžně vybraný dodavatel fa Plastikov Jihlava
- odhadovaná cena je cca 100-130 tis. Kč

Je možné získat dotaci z programu Zelená úsporám?
- kdy?
- co je k tomu potřeba?
- v jaké výši?
- jaké jsou podmínky dotace?

V případě, že se pro akci rozhodnu, předpokládám u Vás osobní konzultaci pro upřesnění a podrobnější informace (bude-li to třeba).
Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Nová zelená úsporám byla vyhlášena pro rok 2014 na základě Směrnice MŽP č.1/2014. Výzva pro podávání žádostí na rok 2014 má harmonogram:
Zahájení příjmu žádostí:1.dubna 2014
Ukončení příjmu žádostí po vyčerpání alokovaných prostředků, nejpozději do 31.10 2014.
Dotace je určena pro vlastníky rodinných domů v ČR. Podmínky žádosti a dotací jsou podobné jako v první vlně NZÚ 2013, jsou zde ale mírné odlišnosti. Podobná je administrace žádosti, členění oblastí podpory a rozsah povinných dokumentů, které se předkládají po dokončení realizace. Všemu musí předcházet vypracování dokumentace – odborného posudku. Ten musí zpracovat oprávněná osoba, energetické hodnocení auditor. Odborný posudek s projektovou dokumentací je tedy základní podklad, který je k žádosti potřeba.
Výměna oken, nebo obecně stavební opatření na obálkových konstrukcích budovy spadají do oblasti podpory A – Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů zahrnuje právě zateplování, tedy i výměnu oken. Oblast dotace A je členěna do několika úrovní, kde se liší míra poskytované dotace na základě dosažené výše úspory. Koncipováno je to tak, aby komplexnější opatření byla více podporována. U zateplení, které se týká jen části obálky budovy je tedy nejprve potřeba posoudit, zda provedená opatření splní podmínky dotace, tedy provést výpočet a porovnání vypočtených hodnot s požadovanou úrovní.
Nejnižší úroveň značená jako podoblast A.1 stanovuje jako jeden z několika požadavků procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění oproti stavu před realizací opatření (ve Vašem případě pouze výměna oken) – větší než 40%.
Z obdobných případů víme, že výměnou oken bez dalších opatření lze dosáhnout vypočtené procentní úspory orientačně 15 až 20%, pouhá výměna oken tedy nestačí.
Výměna špaletových oken, kde vnější křídla jsou opatřena dvojskly, bude znamenat již jen velmi malou úsporu, protože takto upravená okna jsou poměrně dobrá. Jediný zásadnější rozdíl bude v těsnosti oken. To sice znamená praktickou úsporu, ale často na úkor hygienicky potřebné výměny s obvyklými následky zvýšené vlhkosti.
Aby se dosáhlo na dotaci, bylo by nutné přidat ještě nějaké další opatření a posoudit, zda by kromě 40% snížení měrné roční potřeby tepla byla splněna ještě další kritéria, která se týkají domu jako celku nebo jiných konstrukcí.
V této nejnižší podoblasti podpory A.1 lze dosáhnout 30% míry podpory z celkových způsobilých výdajů. Maximální měrné způsobilé výdaje bez DPH jsou stanoveny rovněž podmínkami programu. Například u oken je to 6 000 Kč na 1 m2 okna.
Další podrobnosti a postup jak žádat naleznete na stránkách programu, nebo Vám je poskytneme v rámci bezplatného poradenství v našem středisku EKIS (www.eccb.cz).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice