Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.14 / dotaz č. 46458
Dobry den, rád bych se u Vás informoval na skladbu trámového stropu. Provadime rekonstrukci bytu u tri podlazniho bytoveho domu. Mezi prizemim a prvnim patrem, jsme vymenili hlavni nosne tramy, pripadne pouze naimpregnovali. V prvnim patre doslo v dusledku vymeny tramu k odsypani mensiho mnozstvi skvary a tak se podlaha dost prohla a vhledem k tomu, ze se i dost houpala, rozhodli jsme, ze ji zkontrolujeme. Pod nekolik desitek let starem prkenem zaklopu, byly doslouzile podlahove tramky ulozene ve skvare a skvarou obsypane. Radi bychom vymenili podlahove tramky, skvaru nahradili jinou izolaci (vata, nebo pol.) a pak pouzili dvojity zaklop deskami (nejspis osb), potom hobru, nebo miralon a plovouci podlahu.
Chtel bych se zeptat jestli je tato varianta vyhovujici, z hlediska krocejoveho hluku? Rad bych nahradil skvaru jinou izolaci a je nutno nejak dilatovat a vkladat mezi podlahovy a stropni tram nejakou gumu nebo hlukove je mezi sebou odizolovat? Doslechl jsem se ze misto pobijeni podlahovych tramku dvemi vrstvami osb desek kontra, lze pouzit nejakych sdk desek?
Z hlediska kročejového hluku je důležité zejména oddělit nášlapnou vrstvu (dřevěnou/laminátovou) kročejovou izolací a to nejenom ve vodorovné rovině, ale také po obvodu místnosti od stěn.
Vašim požadavkům by pak odpovídala skladba s nahrazením škváry izolací z minerální vaty, dále záklop z osb desek (příp. sádrovláknité desky) uložený na nosné dřevěné trámy, kročejová izolace tl. 25 mm a nášlapná vrstva podlahy.

Podlahové trámky by se neukládaly do vrstvy minerální vaty, protože uložení by nebylo pevné a podlaha by se mohla prohýbat. Pokud by bylo potřeba dosáhnout vyšší celkové tloušťky, mezi nosné trámy a záklop by se umístil pevně uložený dřevěný rošt příp. vyplněný izolací.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk