Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.14 / dotaz č. 46540
Dobrý den,
chtěli bychom Vás poprosit o radu. Rekonstruujeme rodinný dům z roku 1982, dům je postavený z bílých tvárnic o síle 30cm. Na domě jsou nová plastová okna. Topení automatický kotel na peletky.
Chtěli bychom dům zateplit, rozhodujeme se o druhu materiálu (fasádní polystyren nebo minerální vata). Jaká by byla vhodná efektivní tloušťka těchto materiálů??
Předem děkujeme za odpověď.
Vážená paní,
neznám přesně vlastnosti těch tvárnic odhaduji, že jde o pórobeton (tenkrát se dost používal) a jeho součinitel prostupu tepla bude velmi přibližně někde mezi 0,7 až 1 W/(m2.K). Při stavbě mohli lecos zkazit (tepelné mosty u základů či věnce, použití malty v větší tepelnou vodivostí a pod).
V současné době je pro obvodové stěny doporučená hodnota U=0,25W/(m2.K). Z tohoto hlediska je tepelná izolace vhodná.
Pokud jde o volbu materiálu, pak je třeba zajistit aby po zaizolování nedocházelo k nadměrné kondenzaci vlhkosti v tom zdivu (je totiž poměrně pórovité a tedy propustné pro vodní páru). Ideální je aby ke kondenzaci nedocházelo vůbec, protože každé výraznější zvýšení vlhkosti toho zdiva vede ke snížení jeho tepelně izolačních schopnosti. Kondenzaci se dá zabránit dvěma způsoby:
a/ použitím difuzně otevřené izolace, např. minerální vata s provětrávanou fasádou
b/ použitím takové tloušťky difuzně uzavřené izolace (např. pěnový polystyrén), která zajistí, že ve zdivu nebude rosný bod.
Tepelná izolace kontaktního typu s použitím pěnového polystyrénu je dnes nejběžnější a nejlevnější a firmy to už umí dělat. Pokud to jde je to tedy materiál první volby.

Předpokládejme, že ta vaše stěna má U=1. Jednoduchý výpočet (http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/140-prostup-tepla-vicevrstvou-konstrukci-a-prubeh-teplot-v-k
onstrukci) ukazuje, že přidáním 10cm běžného bílého PS se dostaneme na hodnoru U= 0,24. Při nízkých venkovních teplotách (pod -5°C) se ale teplota na rozhraní zdiva a PS může dostávat pod
rosný bod a může docházet ke kondenzaci. V takovém případě se musí při návrhu zateplení provést výpočet bilance zkondenzované vlhkosti.
Při použití 15cm PS se už teplota bude držet po většinu času nad rosným bodem (za předpokladu rozumného větrání) a hodnota U kesne po 0,2 W/(m2.K). Potřebná tloušťka izolace se dá snížit o
zhruba o 15% použitím dražšího šedého polystyrénu (http://stavebniny.baushop.cz/sedy-polystyren/).

V úvahu je třeba brát i aspekt ekonomický. V ceně zateplení tvoří cena polystyrénu jen menší část a zpravidla proto vychází výhodnější použít větší tloušťku izolace pokud to okolnosti (např. přesah střechy či říms dovolí).
Jednoduchý přibližný výpočet doby návratnosti ukazuje, že v případě té vaší stěny (při fixních nákladech na to zateplení 1000Kč/m2 + cena materiálu) a topení peletami (při ceně 5Kč/kg a ceně tepla
dodaného do topného systému přibližně 1,20Kč/kWh) vychází doba návratnosti kolem 30let, což je dost dlouho. Mírné minimum je u tloušťky 16cm šedého PS (29,5roku).

Doporučení:
- pokud se rozhodnete zateplovat, pak doporučuji zkusit využít dotaci z programu Nová zelená úsporám
(http://www.nzu2013.cz/). To by přineslo výrazné snížení doby návratnosti. Pokud se pouhým zateplením stěn nepodaří dosáhnout dostatečného snížení potřeby tepla, zvažte ještě další možnosti (lepší okna, zateplení stropu resp. střechy možná i instalaci rekuperačního větrání.)
- jít spíše na větší tloušťku izolace
- snažit se snížit náklady pečlivým výběrem firmy
- ohlídat si kvalitu projektu a vlastního provedení

Pokud budete mít další dotazy nebo narazíte na problém ozvěte se, případně s plánky a fakturami za pelety navštivte nejbližší středisko EKIS

S pozdravem Mgr.K.Murtinger

tel.603731139
K.Murtinger@gmail.com
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk