Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.14 / dotaz č. 46767
Dobrý den,

budeme provádět částečnou rekonstrukci starého RD. Součástí této rekonstrukce je výměna kotle na uhlí za tepelné čerpadlo. Co se týče tepelných ztrát objektu,nebudeme mít nárok na žádnou dotaci z NZÚ 2014, Ale teoreticky bychom měli dosáhnout na C2 - výměna zdroje tepla za ekologický bez současného snižování energetické náročnosti. Někdo však tvrdí, že i k tomu musím mít zatepleno... Kde je pravda? Dosáhnu na dotaci za tepelné čerpadlo i bez zateplení fasády?
Dobrý den,

skutečnost je taková, že aby jste mohl žádat v NZÚ 2014 v podoblasti C2 o výměnu kotle za tepelné čerpadlo, musí mít Váš objekt měrnou potřebu tepla 150 kWh.m-2.rok, tj. předpokládá se, že je alespoň částečně zateplen. Žádat v této podoblasti podpory lze pouze na rodinné domy, jejichž měrná roční potřeba tepla na vytápění EA tuto hodnotu nepřesahuje. Pokud by jste chtěl zároveň čerpat podporu i na zateplení objektu, je možné využít dotaci z podoblasti C1, která to umožňuje.

V této podoblasti podpory je podporována výměna původních zdrojů tepla na tuhá a vyjmenovaná kapalná fosilní paliva v rodinných domech za efektivní, ekologicky šetrné zdroje. Podpora se poskytuje na pořízení hlavního zdroje tepla na vytápění s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy. Podpora má formu fixní dotace, která je omezena maximální mírou podpory z celkových způsobilých výdajů.
Odpovídá:  Ing. Jiří Sedláček - EKIS Český Brod tisk