Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.14 / dotaz č. 46847
Dobrý den,

chtěl bych poradit. Stavím nový RD a budu zateplovat 20 cm býlého polystyrenu. U zádveří bych chtěl dát z důvodů nedostatku prostoru jiný materiál, který je stejně tepelně izolační, ale bude stačit třeba poloviční tloušťka. Můžete mi prosím poradit jaký materiál a jakou tlošťku musím použít aby to bylo na stejno? děkuju za info
Vážený pane,
bílý fasádní pěnový polystyrén má součinitel tepelné vodivosti přibližně 0,04. Vy byste tedy potřeboval materiál a hodnotou kolem 0,02 což je už hodnota běžnými materiály nedosažitelná. Z dostupných materiálů pro tepelnou izolaci fasády jsou asi nejlepší desky z fenolické pryskyřice (např.Kingspan http://dektrade.cz/podpora/kingspan-kooltherm-k5), které mají součinitel tepelné vodivosti přibližně 0,021. Určitou nevýhodou je znatelně vyšší cena a trochu odlišný způsob práce s těmito deskami.
Při použití tohoto materiálu by vám tedy stačila tloušťka 11cm. Zvažte jak velká plocha je to zádveří a zda se tedy vyplatí ta vyšší investice;možná by stačilo v tom místě použít šedý pěnový polystyrén . Pokud dům zatím ještě nestojí lze také uvažovat o snížení tloušťky stěny v tom místě (pokud je to technicky možné) a získat tak více místa na tepelnou izolaci.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk