Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.14 / dotaz č. 47082
Dobrý den,
zateplil jsem strop(nynější stodola v budoucnu "čistá garáž") foukanou vatou 16cm. Skladba: dřevotříska 8mm, dřevěný rošt, parofolie, trámy 15cm (mám i obrázek). V této místnosti se nebude aktivně topit. Nad stropem je půda nikterak izolovaná. Můj dotaz zní: co mám dát za krytinu na trámy nad izolací? Můj plán byl dát prkna a přes to dřevotřísku 10mm. člověk, který mi vatu foukal mi říkal, že toto by nedělal, že by izolace mohla začít "plesnivět". Že by dal pouze prkna, aby izolace "dýchala". Chtěl jsem mít pěknou "čistou" podlahu. Pokud je to opravdu tak, přemýšlel jsem v každé řadě vyvrtat několik děr a dát do nich mřížky (malé cca d50). Stodola je nyní "vlhká" a má starou hliněnou podlahu...časem ji chci vykopat a zabetonovat + okopat základy. Zeď je cihlová 50cm.
děkuji za odpověď/radu
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Garáž nebude pravidelně vytápěná, nebo zřejmě jen občas. Nebezpečí kondenzace vodní páry v tepelné izolaci, kterou tvoří foukaná vata nelze zcela vyloučit. Aby se tam vlhkost nedostala, resp. se omezilo její množství, vložil jste pod foukanou izolaci parozábranu. Pokud je tato dobře udělaná, tedy skutečně parotěsná (správný typ fólie, těsně přelepené spoje apod.), nemělo by ke kondenzaci v izolaci docházet. Na to ale nelze spoléhat na 100% a proto se vždy dbá na to, aby horní záklop izolaci parotěsně neuzavřel. Nevýhodou minerální foukané izolace je určitá nasákavost. Navíc se nachází v uzavřeném prostoru vymezeném dřevěnou nosnou konstrukcí stropu, tedy nepřejme si zde vytvořit riziko biotického napadení a statického ohrožení.
Některé typy dřevotřísek, nebo OSB desek mají poměrně vysoký faktor difúzního odporu, za sebe je příliš jako vrchní vrstvu nedoporučuji, pokud se takový strop nachází nad obytnou vytápěnou místností, jsem spíše za to, aby se použily pouze prkna na sraz s mezerami, aby skladba stropu dobře odvětrávala.
Ve Vašem případě lze přihlédnout k tomu, že se v garáži patrně moc vytápět nebude a opatření s větracími otvory by mohlo stačit. Přesto ale doporučím provést v období, kdy by mohla být vlhkost zvýšená, pod nějakou deskou kontrolu. Vlhkost by se srážela na spodním líci OSB desky, takže by to bylo dobře zjistitelné. Dále je potřebné zajistit provětrání půdy, především pokud by se jednalo o těsnou krytinu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk