Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.14 / dotaz č. 47140
Dobrý den,
měl bych prosbu, zda by bylo možné zkonzultovat instalaci solárního ohřevu vody na městském bazénu. Jedná se o to, zda se vůbec vyplatí investovat do solárních panelů. O kolik by se při pokrytí celé střechy technologie solárními panely zvýšila při normálním průběhu léta teplota vody.
Bazén má rozměry 18m x 50m při průměrné hloubce 0,75 m. Dětská část 0,40 m. Celkem to je cca 650 m3 vody.
Plocha střechy technologie je 12m x 4,60m = 55,20 m2.
Děkuji za zprávu a zdravím.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Porovnáme-li plochu střechy, na kterou lze umístit solární kolektory – odhadem 22 kolektorů o ploše cca 41 m2, s plochou hladiny bazénu 900 m2, činí tento poměr 0,045. Aby se projevil vliv solárního ohřevu zvýšením teploty v bazénu v sezóně v průměru o několik stupňů (°C), musí být plocha kolektorů řádově srovnatelná s plochou bazénu. Výsledek závisí na lokalitě, velikosti bazénu, požadované teplotě a typu kolektoru. Plastové nezasklené kolektory jsou levnější, ale mají kratší životnost, klasické ploché kolektory vyžadují vložení výměníku mezi bazénovou vodu a náplň solárního okruhu.
V praxi je vyzkoušeno, že dobrých výsledků lze dosáhnout při poměru plochy kolektorů k ploše bazénu již 0,5, u hlubokých bazénů (cca 2m) pak 1 a více, podle druhu kolektorů. V našem případě by bylo nutno zvětšit plochu pro umístění kolektorů asi 10x. Využití střechy lze spatřovat v umístění cca 12 kolektorů a ve spojení s akumulační nádrží cca 1500 l a ohřátou vodu využívat pro sprchování.
Další konzultace je možná po domluvení termínu na pracovišti v ČB.