Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.4.14 / dotaz č. 47213
Dobrý den,

Zateplení domu (třicátá léta) jsme provedli bez horizontální izolace (polystyren). Nyní po jednom roce, vzlíná vlhkost od podlahy (nejen), prakticky ve všech místnostech. Dům je částečně podsklepený,
v části podlahy je zabudováno topení. Dům v současné době neobýváme, v zimě byl jen temperován, v létě - otevřená okna...Po této suché zimě se objevily vykvetené omítky od soklových lišt, někde i pod parapetem.
Nyní, po vydatném dešti jsou tato místa vlhká, a zvětšují se.
Jelikož tento stav míníme odstranit, hledáme firmu, která by si poradila s tímto problémem. Nechceme zároveň bez doporučení objednávat první firmu, na kterou na netu narazíme.
Prosíme o radu, dům se nachází v Týnci nad Sázavou. Zároveň dotaz, jestli se tato akce dá zahrnout do programu " zelená úsporám".
Pro názornost přikládám foto.
Děkuji,
Dobrý den, program zelená úsporám je spíše pro rozsáhlejší zateplení - je potřeba ušetřit minimálně 40 % tepelné energie. S firmou Vám bohužel poradit nemůžeme, jelikož jsme nezávislý poradci. U Vašeho objektu je potřeba provést sanaci proti vlhkosti. Z Vašeho dotazu skoro vyplývá, že voda začala vzlínat až po zateplení? To by nemělo.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk