Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.14 / dotaz č. 47292
Dobrý den,

prosím o informaci, zda je nějakým programem finančně podporována výměna starších plynových kotlů za modernější s vyšší účinností využití paliva za tzv. kondenzační plynové kotle u bytových domů. Pokud ano, o jaké dotační tituly se jedná?

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v současné době probíhá program Nová Zelená úsporám, který je ale otevřen pouze pro rodinné domy. Zde je navíc možné žádat pouze při výměně původního zdroje na pevná paliva.
Program NZÚ je administrován Státním fondem životního prostředí - www.sfzp.cz.
Pro bytové domy je kontinuálně otevřen program PANEL 2013+. Rozsah oprav, které lze zahrnout je obsažen v Příloze č. 1 k nařízení vlády 468/2012 Sb. - ke stažení zde:
http://www.sfrb.cz/legislativa/
V žádné z vyjmenovaných položek není tato položka uvedena.
Program PANEL 2013+ však především dotuje úrok z úvěru, který si na rekonstrukci vezmete, proto nepředpokládám, že by byl vhodný pro Vámi uvedenou výměnu kotle.

V přípravě je však celková změna koncepce dotací a v průběhu roku 2014 by mělo být jasno, jaké programy budou fungovat během let 2015-2020. Pokud tedy není nutné např. kvůli havarijnímu stavu kotelnu měnit ihned, doporučuji počkat min. rok na nové programy a podmínky.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997



Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk