Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.14 / dotaz č. 47601
Prosím o Váš názor, zda je ekonomicky výhodné investovat do zateplení domu jehož obvodové zdi jsou z plynosilikátových tvárnic o síle 40 cm. Výměna oken již byla provedena. Střecha zateplena není.
Děkuji za odpovědˇ
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Na to není jednoznačná odpověď. Pokud by mělo být provedeno ekonomické zdůvodnění, musel by se provést výpočet tepelné potřeby domu před zateplením stěn a po provedené úpravě, vypočtené potřeby tepla na vytápění porovnat, zohlednit skutečnou spotřebu paliva a jeho cenu a to vše pak porovnat s výší investice, která by se také dala orientačně předem stanovit.
Obvykle u těchto opatření vychází návratnost velmi dlouhodobá.
Z pohledu obvodové stěny a jejích tepelně izolačních vlastností to bude patrně tak, že zeď již současné požadavky na tepelně technické vlastnosti nesplňuje. Neuvádíte dobu výstavby, typ tvárnice a její fyzikální vlastnosti. Pokud je dům postaven (nebo projektován) do roku 1996 podle starých norem, může být tepelný odpor R někde na hodnotě kolem 1,0 až 1,5 (m2.K/W). Současný požadavek může být tedy až 3 – 4x vyšší.
Pokud by se stanovovala tloušťka dodatečného zateplení, muselo by se vycházet ze současné energetické legislativy a závazné normy ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011).
Tato základní tepelně technická norma stanovuje trojí hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu Jsou to hodnoty požadované, doporučené a doporučené pro nízkoenergetickou výstavbu.
Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Pokud se například jedná o obvodovou stěnu a normové požadavky - norma udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Současné přísnější požadavky na změnu stavby v případě zásahu do více než 25% obálky budovy v podstatě směřují k dosažení doporučených hodnot, tedy dosáhnout zmíněného zvýšení min. 3x až 4x.
To by se ale muselo přesně určit na základě znalosti materiálu stěny. Za úvahu stojů zvážit, zda by například podobný efekt v úspoře byl dosažen zateplením střechy nebo půdy a to třeba s menším nákladem.
Pomůckou pro rozhodování může být služba, kterou nabízí naše projektové sdružení Energy Centre v Č. Budějovicích. Jedná se o výpočet „Energetického průkazu ECČB“, což zahrnuje právě výše zmíněné početní energetické posouzení domu. Informace o tomto výpočtu a co je k tomu potřeba naleznete na stránkách www.eccb.cz.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk