Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.14 / dotaz č. 47688
dobrý den, bydlíme v domě výstavba 50.-60. léta, zděný, rádi bychom dům zateplili, chtěli bychom vědět, na koho se obrátit, který odborník nám doporučí způsob zateplení, materiál, tloušťku, event. nějaký jiný způsob úspor za vytápění, aby to mělo smysl a zbytečně jsme neinvestovali něco, co domu ani nám efekt nepřinese. děkuji
Dobrý den,
Děkuji za dotaz. Uvažujete rozhodně správně už jen proto, že ceny energií budou ve střednědobém horizontu pravděpodobně růst. Jednou z nejrozumnějších investic každého majitele rodinného domu je proto jeho kvalitní zateplení, které minimalizuje únik tepla a snižuje tím náklady na energie. U starších domů uniká nejvíce tepla přes stěny, okna a dveře.
Samotnému zateplování by mělo předcházet zpracování energeticko-ekonomické optimalizace budovy. Ta je zacílena na maximální snížení provozních nákladů objektu cestou snížení tepelné ztráty domu (zateplením a realizací dalších úsporných opatření) a případně i kombinací různých systémů vytápění dle potřeb uživatelů budovy. Energeticko-ekonomická optimalizace budovy navrhne vhodné řešení pro Vámi plánovanou rekonstrukci budovy.
Naše středisko EKIS z principu nemůže doporučovat konkrétní firmy pro provedení této optimalizace. Proto doporučuje zadat heslo „Energeticko-ekonomická optimalizace “ do vyhledávače internetu a dostanete nepřebernou nabídku potencionálních dodavatelů. Je potom na Vás, kterého z nich si vyberete. Rozhodujícími kriterii by vedle ceny a podmínek dodávky rozhodně měly být i předložené reference.
Odpovídá:  Ing. Jan Linhart* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk