Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.14 / dotaz č. 47703
Dobrý den.Máme domek kolaudovaný v r.1980, 11x13 m. Oba stropy jsou traverzy a hurdisy. Prosíme o radu, jak udělat úpravu půdy, abychom nemuseli vynášet škváru (i z budoucího kročejového efektu). Složení stropu nad zvýšeným přízemím: na hurdisy byl vylit maltový potěr, výsyp škváry cca 5 cm nad traverzy,igelitové folie,polystyren. desky cca 1cm, rohože 2 cm ze skelné vaty a opět škvára (prach v domě).V r.2011 jsme provedli výměnu ploché střechy na sedlovou. Z důvodu nepříznivého počasí jsme s tím nemohli nic udělat. Našli jsme informaci fermacell, desky a výsyp. Je možné tímto materiálem vysypat do roviny původní škváru, a na to položit desky? Zatím je na půdu jen výlez po žebříku 0,8 x 0,8 m, nebo stejné okno ve štítu, 8m nad zemí (ve střeše jsou již zabudována střešní okna). Kvůli přístupu, jak velké desky, jaké tloušťky, zda jen v jedné vrstvě. Víme, že dosavadní složení izolace není dostačující, ale strop během bydlení 34 let nikdy nepromrzl. Přidáním výše uvedeného by se izolace zlepšila a v budoucnu je možno na půdě udělat byt (výška hřebene je 3,5 m, obvodová zeď má výšku 1,3 m) a byla by vlastně takto připravená podlaha. Je možno toto realizovat svépomocí, o jakou částku by se přibližně jednalo?

Nebo je možná jiná úprava? Zalití škváry betonem zbytečně zatíží stropy a není tam efekt izolace.

K tomu se váže druhý dotaz, zda bychom měli pak možnost požádat o podporu Zelená úsporám. V r.2007-2010 jsme vyměnili okna, trojsklo, v r.2011 pak výše zmíněná změna úprava střechy. Topení: plynové, letos chceme vyměnit kotel za nový. U realizace svépomocí bychom nárok zřejmě neměli, i tak asi nesplníme, dle požadovaných předpisů.

Velmi Vám děkuji, v případě možné osobní konzultace možno doložit k nahlédnutí plány rekonstrukce domu a foto
Vážení, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující:
K dotazu se pokusíme vyjádřit aspoň v nějaké obecnější rovině, ne v rovině přesného konstrukčního řešení, neboť ne vše je ve Vašem dotazu uvedeno (např. v jakém časovém horizontu plánujete obývat a vytápět podkroví) a navíc jsme objekt a stávající stav neviděli.
Obecně by bylo možno dle našeho názoru postupovat s ponecháním škváry, poté uplatnit výsyp od systému Fermacell (tl. dle stavu, rovinnosti a hrubosti stávajícího škvárového násypu, ale max. 100mm), potom uložit 1x desku Fermacell, na tuto mineral. vláknitou desku do podlah s okrajovým obvodovým páskem z téhož materiálu (tep. izolace, kročejový hluk) např. Step Rock HD tl. 30mm a na tuto už 2x desku Fermacell. Před realizací doporučujeme min. konzultaci s projektantem (i z hlediska cen) a statikem o tomto Vašem záměru. Desky Fermacell o rozměru 1500x500mm by do půdního prostoru dostat šly (někdy se s výhodou např. demontuje i část střešní krytiny) . V této úpravě by skladba s rezervou vyhověla normativnímu tep. technickému požadavku na oddělení dvou sousedních vytápěných bytů, nevyhověla by samozřejmě požadavku na konstrukci do studeného nevytápěného půdního prostoru (nevíme, jak dlouho bude tento prostor nevyužívaný a nevytápěný).
Pokud se týká programu Nová zelená úsporám 2014, je tento poměrně složitý a doporučuji si v této oblasti domluvit v našem poradenském středisku osobní konzultaci, popř. při této příležitosti se i vrátit k Vaší rekonstrukci stropu. Případnou konzultaci doporučujeme předem telefonicky dohodnout na tel. 777 068 990 (Ing. P. Svoboda), popř. na e-mailu svobodapa@volny.cz.
S pozdravem Ing. P.Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk