Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.4.14 / dotaz č. 47710
Dobrý den.Koupili jsme nedávno byt a bohužel neznalý jsme pozdě prokoukli, že obvodové panely nejsou celobetonové, ale s meziokenními deskami... Po tom co jsem si přečetl na internetu jsem se zděsil, protože by to totiž měl být dřevěný rám, v prostředku nějaká vata a z oboustran nějaké desky (jako dřevotříska nebo tak něco)a prý je možné , že ta vata bude sesunutá.... Potřebuji tedy poradit co s tím. Dům už je nějakách 14 let zateplený a co jsem mluvil se správcem , tak o nějaké vyměně MIV se neuvažuje už jen kvoli tomu, že je dům zateplen ( tenkou izolací) ... Takže se chci zeptat co s tím můžu sám osobně udělat ve svém bytu. Napadlo mne jestli to na vnitřní straně vyříznout kouknout se jak to vevnitř vypadá a popřípadě tam dát nějakou novou izolaci a zadělat (hebl,sádrokarton, atd.)... Těžko říct co na tom zanechalo těch 40 let... Děkuji za případnou radu
Vážený pane,
správná sanace meziokenních vložek (MIV) závisí na jejich typu a ve vašem případě hlavně na způsobu, jakým jsou zatepleny. Někdy se zateplení lepilo přímo na MIV, takže dnes se s tím už nedá vlastně nic dělat. Vybourání MIV a náhrada novou nebo případně vyzdívkou z plynosilikátu nepřichází v úvahu, protože byste musel odstranit i vnější zateplení. Zateplení zevnitř může nadělat víc škody než užitku, protože hrozí kondenzace vlhkosti v prostoru MIV a následné hnití dřevěného rámu MIV.
Jednou možností je asi opatrná demontáž vnitřní vrstvy a zateplení zevnitř nejlépe kontaktním zateplením obdobně jako se provádí venkovní zateplení. Nicméně vnitřní deska MIV má i statickou funkci a její demontáž může poškodit rám MIV, takže hrozí zhroucení MIV a destrukce vnějšího zateplení. MIV je často využita ke kotvení sousedního okna nebo prochází do sousedního bytu. To vše hovoří proti jakémukoli zásahu do MIV.
Poslední možností je asi zafoukání prostoru MIV celulózou, k tomu by stačilo udělat do každé MIV jeden nebo 2 otvory. Efekt však nebude velký, protože v prostoru MIV je jen několik cm pro případnou izolaci.
V této chvíli se zkrátka asi nedá dělat nic. Pokud časem dojde k problémům s MIV, které se projeví nějakým zhroucením nebo kroucením vnějšího zateplení, bude potřeba sanovat celý dům.
Přeji hezký den!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk