Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.4.14 / dotaz č. 47773
Dobrý den,
našel jsem kontakt na Vás na internetu a chtěl bych Vás požádat o radu. Firma, která mi staví dům mi nyní poslala náčrtek návrhu napojení EPS izolace fasády k oknům. Stavím nízkoenergetický dům, okna s trojskly, EPS Grey Wall 200mm. Stavební firma uvedla, že EPS se nebude dotýkat oken, ale bude od nich cca.10-15mm vzdálen. Do vzniklé mezery chce firma dát illbruk pásku, kterou nalepí na rám okna.

Toto provedení se mi nezdá, protože mám obavy, že mi v těchto místech vznikne tepelný most. Páska Illbruk dle výrobce není tepelně izolační, ale spíše parotěsná. Snažím se o nízkoenergetickou stavbu, plánuji vetší tloušťku tepelné izolace (200mm), než je běžné, a proto bych chtěl i tento detail napojení mít v pořádku.

V příloze Vám zasílám tento detail a prosím Vás o radu, jak správně EPS tepelnou izolaci na okna napojit, případně zda je navrhnuté provedení v pořádku a nebudou mi vznikat tepelné mosty.

Prosím o brzkou odpověď, protože stavební firma již plánuje začít lepit fasádní EPS.

Za rady předem moc děkuji.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na použití pásky TP 600 illmod sděluji:
Od způsobu osazení okna se očekává, že bude splňovat základní požadavky. Že zajistí vodotěsnost, paropropustnost, neprůzvučnost, zvukovou a tepelnou izolaci. Ale že zároveň umožní dilataci konstrukce okna oproti stavební části domu. Běžně používaný způsob, tj. pevné uchycení okna do konstrukce a zastříkání případných mezer PUR pěnou je rychlý a způsob, ale uvedené požadavky v plné míře nesplňuje.
Postupem doby byly vyvinuty další metody a materiály, které uvedené požadavky splňují. Navrhované použití pásky TP 600 ilmmod splňuje uvedené požadavky a to zejména vodotěsnost a nenavlhavost, která by vlastnosti jiných izolačních materiálů, na př. tepelně izolační, výrazně zhoršovala.
Výrobce udává tepelnou vodivost pásky 0,048 W/m/K, která je srovnatelná s tepelnou vodivostí fasádního polystyrénu PPS s hodnotou v rozsahu 0,039 - 0,051 W/m/K, ale poněkud horší než pro toto použití běžně používaný polystyrén EXP s 0,034 W/m/K. Vzhledem k rozměrům (15 mm) by však zhoršení tepelně izolačních vlastností obvodového pláště nemělo být výrazné.
Po dokončení stavby doporučuji provést kontrolní měření tepelných poměrů infrakamerou. Tak je možno zjistit případné nedostatky vzniklé projektem, použitím nevhodných materiálů nebo nízkou kvalitou montážních prací a v rámci reklamace požadovat jejich odstranění.
.
S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk