Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.5.14 / dotaz č. 48014
Zajimalo by mne,proc projekt zelena usporam neni take zameren na dotaci na nakup uspornych elektrospotrebicu, hlavne +++(kolik lednicek,mrazaku je v republice?),.Mohly by se sklidem zavrit doly na severu Cech vcetne elektraren,jak to planovaly komunisti po uvedeni Temelina do provozu a ne ho rozsirovat!!Elektriny je dostatek,hlavne na vyvoz .Nemci odstupuji od jadra a my blbci je bubeme stavet!! Neni lepsi za kazdym JZD postavit biopplynku, nehrozil by totalni vypadek el.,byla by dalsi pracovni mista,mleko a maso by bylo z domacich zdroju, kolik elektriny se ztrati v mezinarodnich vedenich ,hlavne v zime!!!,ale to je vse o penezich!!!!!
Vážený pane,
energetická poradna EKIS neovlivňuje dotační politiku státu. Váš dotaz prosím směřujte na Ministerstvo životního prostředí ČR, kde se dotační program Zelená úsporám připravuje. Kontakt: posta@mzp.cz.
Ke snižování spotřeby elektospotřebičů směřují různé předpisy, které se připravují na úrovni EU a jednotlivé státy je pak zapracovávají do národní legislativy. Jedním z těchto kroků je právě štítkování elektrospotřebičů. To vedlo k tomu, že výrobci začali spotřebu snižovat. Zhruba před 10 lety byla většina spotřebičů v kategorii C nebo B, dnes už je neseženete a bylo nutno zavést kategorie A+, A++.
Dost často platí, že nákup úsporného spotřebiče se vám vyplatí (kvůli vysoké ceně elektřiny), i když starý spotřebič ještě funguje. Dotace tedy nejsou potřeba.

Více o problému zde:
http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/dotazy-a-odpovedi/kdy-vyhodit-starou-lednici-a-koupit-novou
http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/energeticka-uspornost-mycek-pracek-a-lednicek-acko-je-uz-malo-nejvic-je-a

Přehled spotřebičů např. zde:
http://www.uspornespotrebice.cz/


S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk