Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.14 / dotaz č. 48174
Dobrý den,
koupili jsme dům a plánujeme částečnou rekonstrukci. Chci se zeptat jáký by měl správný postup. Chceme začít předělávat podlahy nyní jsou tam vafky a protože chceme podlahové vytápění tak to chceme vzít od podlahy. Jsou tam prkenné podlahy a pod nimi hlína. Takže můžeme vykopávat jak hluboko chceme začneme asi štěrovým podkladem na to beton asi 5cm s kari sítěma na to chceme 20cm polystyrénu mezi to samozřejmě hydroizolaci. Na to pak nějakou reflexní folii, podlahové vytápění a zalijeme anhydritem a na to budem pokládat dlažbu. Chceme se tedy zeptat zdali je tento postup správný a dostačující? Máme nějak izolovat i stěny speciální nenasákavou vatou? Nebo ještě něco dát ze stran kolem polystyrénu? Podřezávat dům nebudeme vlhký není a je stavěný z plných cihel.
Moc děkuji za odpověď
S pozdravem
Vážená paní

děkujeme Vám za dotaz. Správnost postupu se těžko posuzuje, jelikož nemáme k dispozici komplexní informace o Vaší nemovitosti. Situaci lze nejlépe vyhodnotit na základě předložení projektové dokumentace skutečného stavu domu. Uvažujete-li o změně zdroje vytápění, v principu je vhodné nejdříve provést snížení tepelných ztrát celkovým zateplením objektu (střecha, stropy, stěny, podlahy) a současně provést výměnu výplní otvorů (okna, dveře). Nový zdroj vytápění pak může být optimálně navržen a pracuje s nejvyšší účinností. V opačném případě dochází k nežádoucímu předimenzování otopné soustavy (nadměrně výkonný zdroj, rozměrnější otopná tělesa atd.).

Co se podlahy týče, doporučujeme její skladbu konzultovat s odborníkem na stavební konstrukce (projektant). Hloubka vykopávky je např. omezena hloubkou uložení základů, tl. podkladního betonu je lépe volit 10 cm kvůli krytí ocelové výztuže (KARI) atd. Z pohledu energetického splňuje tl. tepelné izolace 20 cm předpoklady dobrého zateplení, do podlahové konstrukce by však měl být použit dle uvažovaného způsobu užívání tuhý polystyren s označením alespoň EPS 100Z. Instalace podlahového vytápění je sama o sobě poměrně náročná a měla by být podrobena detailnímu návrhu a odborné pokládce.

S pozdravem Vlasák
Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA
Téma:  Ostatní
tisk