Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.14 / dotaz č. 48250
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde bych zjistila správné koeficienty pro plechové radiátory a radiátory litinové, také jaké jsou správné koeficienty polohy bytu? Jedná se o rohový, podstřešní byt, dům je cihlový, nezateplený z roku 1969. Firma, která nám provedla rozúčtování tepla podle měřičů tvrdí, že je naprosto v pořádku, že v okrajových bytech platíme 2x tolik co v bytech vnitřních. Když jsem to u nich reklamovala, tak se mnou vůbec nekomunikovali, až jsem řekla, že to předám soudu, tak mi napsali, že je vše v souladu s vyhl. 372/2001. Ale tato vyhláška žádné konkrétní koeficienty neuvádí. Proto bych byla moc vděčná za radu, kde bych výše uvedené koeficienty mohla zjistit.
Děkuji a přeji pěkný den.
Vážená paní,
předpisy neuvádí koeficienty pro topná tělesa, protože ty závisí i na výkonu tělesa a jeho typu. Vlastník budovy je zodpovědný za správné rozúčtování, na vyžádání by vám měl zdůvodnit použité koeficienty. Doporučuji vám tedy reklamovat vyúčtování u vlastníka a tím vyvolat jednání s firmou, kterou si na to najímá.
Obdobně to platí koeficienty zohledňující polohu bytu. Zde se používají koeficienty zejména pro byty s jinou výškou místnosti, např. v podkroví. Podrobněji to uvádí Metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj k vyhlᚹce č. 372/2001 Sb., viz třeba zde:
http://www.zbiroh.cz/e_download.php?file=data/uredni_deska/obsah187_1.pdf&original=docm00840020130611102841.pdf

Rozhodně nemůže dojít k tomu, že platíte 2x více než ostatní byty (vztaženo na m2 vytápěné plochy). Vyhláška č. 372/2001 Sb. upravuje rozúčtování tak, že pokud je spotřeba některého bytu vyšší nebo nižší o více než 40% než je průměr v domě, pak se rozpočítání spotřební složky upraví tak, aby byl rozdíl maximálně těch 40%. Při reklamaci vyúčtování by vám toto měli také zdůvodnit.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk