Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.14 / dotaz č. 48468
Dobrý den, prosím o radu, jaká by měla být minimální tloušťka zateplení (EPS 100F) u novostavby z cihel HELUZ SUPERTHERM STI 40 cm aby se dostal rosný bod ven ze zdi ? Rámy oken jsou zapuštěny 15 cm hluboko, proto nechci používat příliš silný izolant, děkuji.
Vážený pane,
zdivo z cihel HELUZ SUPERTHERM STI 40 cm má hodnotu součinitele prostupu tepla U=0,23 W/(m2.K) (voz např. http://www.rodbe.cz/dokument/ticheluz.pdf). Takovéto zdivo se už zpravidla nezatepluje a požadavek aby rosný bod nebyl v cihlové stěně vede k poměrně silným vrstvám běžných tepelně- izolačních materiálů.
Pokud budete v zimě při teplotách pod -12°C udržovat průměrnou vlhkost na úrovni přibližně 40% (to se celkem dá snadno docílit při normálním pravidelném větrání) pak bude teplota rosného bodu přibližně 6°C (viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Rosný_bod). S použitím kalkulátoru na TZB-info (http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/140-prostup-tepla-vicevrstvou-konstrukci-a-prubeh-teplot-v-konstrukci) zjistíte, že pro dosažení teploty ve zdivu nad těch 6°C je třeba přidat na stěnu minimálně 17cm šedého pěnového polystyrénu nebo zhruba 20cm bílého. Výsledná hodnota součinitele prostupu tepla pak bude U = 0.11 W/m2K, což je hodnota, která vyhoví i pro pasivní dům. Můžete použít i tenčí vrstvu, protože určitou míru kondenzace v nejchladnějším období ty cihly tolerují, je ale třeba spočítat bilanci zkondenzované vlhkosti (roční, nebio ještě lépe po jednotlivých měsících a
porovnat to s tím co předepisuje výrobce zdiva. To by pro vás měl udělat nějaký projektant (můžete si vybrat třeba na http://www.ckait.cz/autorizovane-osoby). Další možnost je použít difuzně otevřenější kontaktní tepelně izolační systém s deskami Baumit open (http://www.baumit.cz/front_content.php?idart=11278) nebo systém s deskami z minerální vaty. Vhodnost opět musí posoudit projektant. Nepříjemné je, že tepelná izolace na tak dobře izolující stěny jako je HELUZ SUPERTHERM STI 40 cm se zpravidla ekonomicky nevyplácí; má příliš dlouhou (respektive nekonečnou) finanční návratnost. Obecně platí, že doba návratnosti se snižuje s rostoucí cenou energie na topení a s tloušťkou přidané izolace. Pokud tedy topíte přímotopnou elektřinou a můžete přidat zhruba 20cm toho polystyrénu, pak by to eventuelně stálo za úvahu, také je možné, že pokud byste provedli ještě nějaká další opatření kromě izolace stěn, tak byste možná mohli splnit podmínky programu Nová zelená úsporám (http://www.novazelenausporam.cz/) a dotace by výrazně zlepšila dobu návratnosti - rozhodně si to ale nechte od projektanta pečlivě spočítat.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk